Gazdaság

2016.11.07. 21:10

Több lakást építünk - Inkább új otthont szeretnénk használt helyett

Veszprém - Ugrásszerűen emelkedik a lakásépítések száma, ami nagy részben köszönhető a családok otthonteremtési kedvezményének.

Piltman-Horváth Barbara

Az idei év első három negyedévében összesen 5307 új lakás épült, 14 százalékkal több mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 21 414 volt, ami csaknem két és félszerese a tavalyi év első háromnegyedévi adatának.

Az épített lakások száma Budapesten 22, a megyei jogú városokban 29, a többi városban 5,9 százalékkal nőtt, ugyanakkor kis településeken nem szívesen építkezünk, a községekben 4,9 százalékkal csökkent. Az építkezést inkább bízzuk a vállalkozókra, azon lakások száma, amit magánszemélyek építettek 58-ról 49 százalékra esett, ebből következik, hogy a vállalkozók építette lakások száma 41-ről 51 százalékra emelkedett.

Egyre kevesebb a családi ház, arányuk 56-ról 47 százalékra csökkent, míg a többszintes, többlakásos épületekben használatba vett lakások száma 34-ről 43 százalékra nőtt; a használatba vett lakások átlagos alapterülete hat négyzetméterrel, 94 négyzetméterre csökkent.

Országosan nagymértékben növekszik az idén épített lakások száma, különösen kiugró ez városainkban. Zircen is több új ház épült, ebben feltehetően nem kis rész van a családok otthonteremtési kedvezményének. Felvételünkön Földesi Dávid, Vajda Barnabás, Vajda Marcell és Vajda Gergő. A kép Vajdáék épülő háza előtt készült. (Fotó: Pesthy Márton)

Veszprém megyében, míg 2015 első három hónapjában mindössze 12 darab többszintes, többlakásos épületre adtak ki építési engedélyt, addig 2016 azonos időszakában 41-re. Az ugrás nem csak a kedvezménynek köszönhető, de egyre több vállalkozó ismerte fel a munkaerőhiány adta lehetőségeket. A megyei nagyvállalatok ugyanis szívesen mobilizálnának is más régióból munkaerőt, csakhogy az albérletpiac rettenetesen beszűkült, munkásszállások pedig nincsenek a városban. Azt pedig túlzás lenne elvárni egy munkavállalótól, hogy mindjárt lakást is vegyen a környéken. A lakásvásárlások és építések jellemzően tehát befektetési célúak.

A csoknak is köszönhető a fellendülés, az UniCredit Bank tájékoztatása szerint új lakás esetében a kétgyermekes ügyfelek vannak többségben, akik a 2 600 000 forintos összeget igénylik. Tapasztalatuk szerint az építési célból igényelt támogatások száma az év elejéhez képest növekedést mutat, ez jelenleg meghaladja a 25 százalékot, ám az ügyfelek többsége továbbra is használt lakás vásárláshoz igényli a támogatást. Az újak vásárláshoz igényelt támogatások száma nem mozdult el jelentősen, arányuk mindössze néhány százalék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!