Gazdaság

2017.04.25. 10:41

Jól válasszunk szakmát, mert ettől függhet jövőbeni sikerünk! (x)

Tanulmányaink nagyban meghatározzák jövőnket. A pályaválasztás nagyon fontos, hiszen ettől függhet a későbbiekben sikerünk a munkaerőpiacon. A középiskola kiválasztása sokban hozzájárul ahhoz, hogy továbbtanulunk-e avagy sem.

A gimnáziumokba azoknak a tanulóknak érdemes felvételizni, majd ezt követően beiratkozni, akik biztosak abban, hogy érettségi után jelentkezni fognak valamilyen felsőoktatási intézménybe.

Az idegen nyelvtudás napjainkban lényeges szempontnak minősül, így sokan választják a két tannyelvű gimnáziumokat tanulmányok helyszínéül. Szakközépiskolába azoknak a diákoknak ajánlatos menni, akik még nem biztosak abban, hogy tovább szeretnének majd tanulni, de egy jó szakmát viszont szívesen szereznének. A szakközépiskolával a diák bebiztosíthatja magát, hiszen ha úgy dönt, hogy nem tanul tovább, akkor a szakmájában elhelyezkedhet, és érettségi után kiléphet a munkaerőpiacra.

Szakiskolába azok a tanulók szoktak jelentkezni, akik biztosan tudják már a jelentkezésük pillanatában, hogy nem fognak felsőoktatási intézményben továbbtanulni. Kiválasztják azt a szakmát, amelyben el szeretnének helyezkedni a jövőben, elsajátítják, így ők ezt követően ki is léphetnek a munka világába. Mindhárom iskolatípussal hasznosak lehetünk a társadalom számára.

A legfontosabb dolog hogy pályaválasztásunkat ne befolyásolja senki. Nyilvánvaló, hogy nehéz meghozni a döntést. Ilyenkor kikérhetjük családtagjaink, barátaink, esetleg közeli ismerőseink véleményét is, de fontos tudni azt, hogy a végső döntést nekünk kell meghoznunk, és fókuszáljunk arra, hogy ne befolyásoljon minket senki ebben az időszakban. Gyakori eset, hogy a szülők a gyermekeiken keresztül próbálják megvalósítani mindazt, amit ők szerettek volna csinálni ennyi idős korban.

Ez hosszú távon nem lesz kifizetődő, hiszen lényeges hogy a gyermek azt tanulja, amit igazán szeretne, és amelyben később ki fog tudni bontakozni. A munkaerő-piaci igények jelentősen megváltoztak az elmúlt évek során mind a munkavállaló, és a munkáltató szemszögéből. Az alkalmazottak biztos fizetést, és legfőképp szellemi munkát szeretnének, míg a munkaadók sokszor számítanak arra, hogy munkavállalójuk mobilis lesz. Az önképzéssel jelentős előnyökre tehetünk szert, amely már kiderülhet az állásinterjún is.

Munkalehetőségek adódnak azonban az ajánlatokat jó helyek kell keresni. A munkák Győr oldalon látható, hogy számos álláshirdetés közül válogathatunk kedvünkre. A kereskedelmi láncok szoktak keresni árufeltöltő pozícióba munkaerőt. A poszt betöltéséhez a legtöbb esetben elegendő az általános iskolai végzettség, azonban van, ahol kérik az érettségi bizonyítványt is. A munkakör leginkább az urak számára lehet kedvező, és szükséges még jó állóképesség, valamint fizikum is a munka betöltéséhez.

Az áruházak meg szoktak hirdetni pénztáros munkakört is, amelyre a legtöbb esetben hölgyek jelentkezését várják. Az állás óriási felelősséggel jár, mivel nap, mint nap készpénzforgalom bonyolódik le a boltok területén, és a munkavállalónak minden forinttal el kell számolnia a műszakok végén. Amennyiben hiány keletkezik a kasszában, azt az alkalmazottnak kell megfizetnie, amit vagy levonnak a fizetéséből, vagy külön beviszi a hiányzó összeget a vállalat számára.

A munka könnyen betanulható, azonban jó, ha rendelkezünk tapasztalattal, ugyanis a cégek manapság nem szívesen vesződnek a betaníttatással. Még több állásajánlat elérhető a honlapon, vagy a weboldal facebook és twitter oldalán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!