Gazdaság

2015.08.29. 08:15

Jó nyarat zárnak a Balatonnál

BALATONFÜRED – Manővereznünk kellett a parkolóhely keresésnél, belefogyott a pénztárcánk a klíma használatba, az idei nyárra mégsem panaszkodhatunk. A balatoni szezon a legbájosabb arcát mutatta.

Prevics Éva

Sem a vendéglátósok, sem a programszervezők nem panaszkodnak az idei balatoni forgalomra. Az idei nyár legnagyobb nyertesei pedig valószínűleg a strandok, melyek a tavalyi esős nyár után végre jó forgalmat könyvelhettek el. A borfesztiválokra és annak programjaira idén is rengetegen voltak kíváncsiak.

Varga Zoltán borász a veol.hu-nak elmondta: több vendég volt idén a balatonfüredi borhéten a jó idő miatt, mint az előző években, igaz a vendégek nem költöttek többet fogyasztásra. Nagyon népszerűek voltak a könnyedebb üde nedűk de a testesebb, tartalmasabb olaszrizling is. A borász kiemelte: nagyon örülnek neki, hogy a borfesztiválnak kifejezetten jó sajtója volt az internetes portálokon is.

Az idei nyár legnagyobb nyertesei a strandok. Sokféle attrakcióval várták a vendégeket Fotó: Stiger Ádám

A Balaton parton pihenő turisták a hűsítő víz mellett élvezhették a nyarat, a hosszú ideig tartó rekkenő hőség azonban a vendéglátósokat megviselte. Ezt erősítette meg Dobai András az egyik balatonfüredi borbisztró tulajdonosa is, aki azért alapvetően elégedett az idei nyári szezonnal. Azt mondta: ez a kánikula a vendéglátósok dolgát nagyon megnehezítette, a személyzet leterheltsége sokkal nagyobb volt mint általában.

Boldog lenne, ha minden szezon ilyen lenne, mint az idei mondta Varga Tamás az egyik balatonalmádi fagyizó munkatársa a lapnak. Legalább öt éve nem volt ilyen jó szezonjuk - tette hozzá.

Azt mondta: idén is július végén és augusztus elején voltak a legtöbben a tónál, ez meg is látszott a forgalmon. A legjobb napokon 300- 350 kilogramm fagylalt is fogyott.

Elégedettek az idei forgalommal az alsóörsi strandon is. Major József gondnok a veol.hu-nak elmondta: igaz, hogy augusztus közepén hűvösebbre fordult az időjárás, de addig nem volt okuk panaszra. A kevésbé forró napokon egyébként többször úgy csalogatták a strandra a vendégeket, hogy nem szedtek belépőjegyet, így bárki szabadon sétálhatott a parton vagy leülhetett fogyasztani a büfékben.

Ez a nyár, a tavalyi jó szezont is felülmúlta mondta Rádóczy Andrea az egyik balatonfüredi wellness hotel tulajdonosa. A januártól augusztusig tartó időszakot tekintve 13 százalékos vendégéjszaka növekedést tapasztaltak tavalyhoz képest a belföldi piacról. Több külföldit vártak viszont, ott számításaikhoz képest kisebb volt a forgalomélénkülés tette hozzá. Kiemelte: összességében 14 százalékos árbevétel növekedéssel tudnak számolni a tavalyi év első nyolc hónapjához képest.

Egy tihanyi vendégház tulajdonosa azt mondta: jó szezont zártak. Tamás Károly szerint igaz, a jó minőségű szolgáltatást bármilyen időjárás esetén el lehet adni főszezonban, még akkor is, ha a magyar vendég kifejezetten időjárás érzékeny.

Az augusztus 20-i hűvösebb hosszú hétvége a kirándulóhelyeknek és a múzeumoknak, galériáknak kedvezett. A modern magyar festők műveit felvonultató balatonfüredi tárlat például már az első napján látogatói rekordot döntött a Vaszary Galériában.

Bár hivatalos, a nyári forgalmat értékelő adatok még nincsenek, az kijelenthető, hogy jó nyarat zárt a Balaton - mondta Dani Barbara a Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Iroda vezetője. A forró nyár megtette a hatását, sokan frissültek a tónál. A belföldi vendégek mellett láthatóan sok német, cseh és szlovák turista is érkezett. Az is egyre jellemzőbb, hogy a vendégek nem esnek kétségbe egy-egy borús napon, feltalálják magukat és strandolás helyett ellátogatnak a különböző balatoni programokra, legyen az a tó körül, vagy éppen a Balaton-felvidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!