Gazdaság

2017.02.14. 16:35

Jó irányba mennek a dolgok

Veszprém - A Modern Városok Program veszprémi beruházásairól tárgyalt Porga Gyula polgármesterrel Tuzson Bence államtitkár hétfőn. A Naplónak a megye lehetőségeiről beszélt.

Néző László

A politikus szerint a mintegy negyvenmilliárdos fejlesztés nagy lehetőséget jelent a térségnek, de szerinte alapvetően jó irányba mennek így is a dolgok Veszprémben. a Naplónak adott interjújában a kormány előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak nevezte, hogy hogyan lehet megvédeni a rezsicsökkentést és a munkahelyteremtő támogatásokat, melyeket Brüsszel folyamatosan támad.

- Államtitkár úr, mi volt veszprémi látogatásának célja?

- Egy erősödő Magyarországon akkor mondhatjuk, hogy jó irányba mennek a dolgok, ha nemcsak az ország egésze, hanem a települések is képesek erősödni, és Veszprém, amiről nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarország egyik gyöngyszeme, kiveszi ebből a részét - mondta el Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. - A Modern Városok Programban 40 milliárd forint áll rendelkezésre a város számára, erről a programról tárgyaltam a helyi vezetőkkel.

- Konkrétan milyen fejlesztéseket várhatunk ettől a programtól?

- Komoly sportfejlesztések valósulnak meg, egy sportcsarnokkal fog megerősödni a város, stadionnal és uszodával. Lesznek infrastrukturális fejlesztések, ezek részeként a repülőtér is visszatér végre a városhoz. És persze ne feledkezzünk meg az állatkertről sem, azt hiszem, minden gyerek, aki járt már Veszprémben, ismeri ezt az intézményt, itt is nagyon komoly fejlesztést tervezünk megvalósítani 2,5 milliárd forint értékben.

Azt gondolom, Veszprémben jó irányba mennek a dolgok, az ipari fronton is, hiszen létre jön majd egy iparos parknak nevezett terület, ami alkalmas arra, hogy a különböző diákokat, cégeket egy helyre gyűjtse, s mindenki megtalálhatja majd, hol akar dolgozni. A térségben egyébként kifejezetten alacsony a munkanélküliség, 1,8 százalékos, de nem állhatunk meg addig, amíg egy ember is van, akinek nincs munkája, holott tudna, akarna és képes is lenne dolgozni.

Tuzson Bence: -  A balatoni turizmus fejlesztése fontos feladat a következő időszakban is. Ezen a területen a kormánynak külön programja van, minden korábbi elképzelést szeretnénk megvalósítani   Fotó: Penovác Károly

- A veszprémi cégeknek ma már inkább a munkaerő hiánya okoz fejtörést. A fiatalok, jól képzett szakemberek innen is nagy számban mentek el külföldre. Mit tud a kormány tenni ennek a folyamatnak a megállítására, vagy éppen a külföldre távozók hazacsábítására?

- A következő időszakban arra kell koncentrálnunk, hogy a bérek növekedjenek Magyarországon. Ebben az első lépés mindig a minimálbér megemelése, a kormány, megállapodva a munkáltatókkal és a munkavállalókkal, egyfajta ösztönzőszerepet játszhat a további emelésekben. Például csökkenti a munkát terhelő adókat. Ez egy hosszabb távú folyamat, most öt százalékkal mérséklődtek a munkát terhelő adók, de azt szeretnénk elérni, hogy 15 százalékra essenek ezek a terhek a korábbi 27-ről.

Alacsonyabb lett a társasági adó is, most 9 százalék, ez legkisebbek egyike az EU területén. Most abban állapodott meg a kormányzat a munkaadókkal, hogy az adócsökkentés fejében ők emelik a béreket. Egyébként már most érződik az a jelenség, hogy Európa országaiból nagyon sokan térnek haza, már tavaly is volt olyan hónap, amikor többen jöttek vissza, mint ahányan távoztak, tehát a folyamat megfordulni látszik, de nyilván még sok teendőnk van ezzel. Azt azért jegyezzük meg, hogy nem baj, ha a magyar emberek, diákok külföldre mennek tapasztalatokat szerezni, az a fontos, hogy utána jöjjenek is haza Magyarországra.

- Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében azt mondta, öt támadást kell kivédenünk 2017-ben; ebből három különösen érintheti a mi megyénkben élőket is. Nevezetesen a rezsicsökkentés elleni támadás, de az adócsökkentés és a munkahelyteremtési támogatások elleni brüsszeli fellépés is nehezítheti az itt élők és vállalkozók dolgát. Mit tud tenni a kormány, hogyan háríthatja el ezeket a brüsszeli támadásokat?

- A munkahelyteremtés eddig nemzeti hatáskörben volt, de most az unió egy új szociálpolitikai fogalom bevezetésével magához akarja ragadni ezt a hatáskört is. Ez alapvetően ellentétes hazánk érdekeivel, a számokból látszik, hogy Magyarország jól tudott élni azokkal a lehetőségekkel, amelyek e tekintetben a nemzeti hatáskörből adódtak, tehát ezt meg kell védeni.

S valóban, az adópolitikának a nemzeti hatáskörben tartása is rendkívül fontos országunk számára, hiszen ez a gazdaságpolitika egyik legfontosabb eszköze. Ha Magyarország képes meghatározni saját maga az adópolitikáját, ezzel képes a saját gazdaságát is ösztönözni. Ha ez európai szabályozási szintre kerül, akkor nem biztos, hogy a mi javunkra lesznek különbségek az uniós tagországok között.

- Megyénkben kiemelt jelentőségű a turizmus, ebből a szempontból nagyon jó évet zárt 2016-ban az ország. Vannak-e újabb tervei a kormánynak térségünk turisztikai fejlesztésére?

- A balatoni turizmus fejlesztése fontos feladat a következő időszakban is, ha csak ezt az évet nézzük, akkor például a vizes vb egyik kiemelt helyszíneként szolgál majd Balatonfüred, de a vb-n kívül is rendkívüli jelentőségű e terület támogatása. A balatoni fejlesztések ügyében a kormánynak külön programja van, azokat az elképzeléseket, amelyeket már korábban elhatároztunk, mindet szeretnénk megvalósítani, mind az infrastruktúra, mind a kiemelt turisztikai látványosságok szempontjából.

- Egy vállalat menedzsere a minap arról panaszkodott, hogy az uniós pályázatok kiírása, elbírálása mintha lassabban haladna, mint ígérték és persze a vállalkozók szeretnék. Mi lehet az oka ennek?

- Fontos törekvésünk volt, hogy a pályázatoknak a folyamata egyszerűsödjön és felgyorsuljon, ez így is történt. A konkrét problémát természetesen nem ismerem, de általánosságban elmondható, hogy ahhoz képest, ami korábban volt, jóval egyszerűbb pályázni s gyorsabb a pályázatok elbírálása is. De egy konkrét ügyben mindig meg kell nézni, vajon miért akadt el, s hogyan lehet ezen a problémán segíteni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!