Gazdaság

2016.05.06. 19:38

Jó bornak is kell a cégér - Hat nagy arany minősítés a megyei versenyen

Veszprém - A várnál sokkal jobb eredményeket hozott a megyei borverseny, a zsűri hat nagy arany minősítést is kiosztott. Az ünnepélyes eredményhirdetésen a megye borát is megnevezték.

Tremmer Tamás

Rendhagyó eredményhirdetés keretében adták át a 19. Veszprém Megyei Borok versenyének díjait: a korábbi tradícióval szakítva ezúttal egy sétáló borkóstoló keretében a veszprémi Hangvillában volt az ünnepség.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az eredményhirdetésen hangoztatta, megyénkben négy borvidék is található, ahol összesen 4230 hektáron végeznek szőlőművelést. Ez az országos területnek mindössze nyolc százaléka, de a jelentősége ennél sokkal nagyobb, hiszen a 74 borászat több mint 250 fajta bora között hat nagy arany minősítésűt találtak, ami kiváló eredmény.

Díjazók és díjazottak: Májer János, Györgykovács Imre, Borbélyné Galambos Gabriella, Fenyvesi Zoltán, Győrffy Balázs, Radovits Tibor, Varga Péter
Fotó: Nagy Lajos

Az eredményeket Radovits Tibor, a NAK megyei elnöke ismertette. Nagy arany minősítést kaptak: Györgykovács Imre (2013-as somlói hárslevelű), Varga Pincészet (2014-es töppedt szüretelésű badacsonyi szürkebarát), NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutatóállomás badacsonyi szőlészeti és borászati kutatóintézet (2015-ös késői szüretelésű szürkebarát). A Borbély Családi Pincészet három nagy aranyat kapott (2013-as késői szüretelésű badacsonyi zeusz; 2012-es badacsonyi olaszrizling jégbor; 2011-es késői szüretelésű badacsonyi olaszrizling).

A Veszprém megyei Közgyűlés alelnöke, Fenyvesi Zoltán bejelentette, a megyei borversenyhez a megyei önkormányzat és a megyei kormányhivatal is csatlakozott, közösen választották ki a megye borát, amivel régi hagyományt elevenítettek fel. Veszprém Megye Bora 2016-ban a Feind Pincészet olaszrizlingje, valamint a badacsonyi kutatóintézet késői szüretelésű szürkebarát bora.

Címkék#borverseny

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!