Gazdaság

2016.01.28. 17:15

Jó állapotban telelnek az őszi vetések, a február bármit hozhat

Megyei körkép – Igazából a tél eddig nem okozott olyan gondot a mezőgazdaságnak, amiből az látszana, hogy később komoly problémák lehetnek.

Tremmer Tamás

Az őszi vetések nem túl jó állapotban mentek a télbe, ugyanis az ősznek volt egy olyan periódusa, amikor sok csapadék esett, ezért a vetőmag – elsősorban a búza – nem optimális időben került a földbe. Ezért aztán a vetés nem volt olyan fejlett, mint amilyen kívánatos lenne. A tél viszont eddig nem volt rossz, szilveszterig gyakorlatilag nem voltak fagyok, fogalmazta meg lapunknak Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Januárban volt ugyan egy egyhetes kemény periódus, amikor nem volt hótakaró, de ez is jókor jött, hiszen a január még nyugalmi állapot. Ez sem okozott a mezőgazdaságnak különösebb gondot.

Az elnök ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy még nincs vége a télnek. Korai kimondani, hogy itt biztosan nem lesz probléma, a február ugyanis még bármit hozhat. Mivel nem olyan jó az őszi gabonák fejlettsége, ezért a hónap időjárása akkor alakulna kedvezően, ha lenne hótakaró, aztán utána jöhetnének a fagyok. Ha csak nagyon kemény és száraz hidegek lesznek, akkor az okozhat problémát.

A repcék viszont elég jó állapotban mentek a télbe. Mivel fejlettek és erősek voltak, gond ott sem látszik. Attól sem kell tartani, hogy a hó alatt bepállik a repce, ugyanis nem volt akkora hómennyiség.

Megjegyezte, februárban 15 fokos melegre sincs szükség. Igazából az a jó, ha márciusban jön meg a tavasz. Remélik, hogy az időjárás eztán is kegyes lesz a gazdákhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!