Gazdaság

2015.06.23. 12:53

Jelentősen csökken a sertéstőkehús áfája

Megyei körkép – A húsipar szereplői örömmel fogadták, hogy jövőre a sertéstőkehús általános forgalmi adója 27 százalékról öt százalékra csökken. Az intézkedés visszaszoríthatja az áfa csalókat, a piac tisztulásának irányába hat.

Tremmer Tamás

A sertés tőkehúsok áfájának csökkentésével cél a hazai feldolgozók versenyképességének növelése, a feketegazdaság visszaszorítása, új munkahelyek teremtése és a régiek védelme. Ez a lépés előnyös a sertéstenyésztőknek, a feldolgozóknak és a fogyasztóknak is, és segít, hogy az elmúlt időben ezer sebből vérző sertéságazat lábra álljon, mondta Varga Mihály, amikor a Parlamentben bejelentette a sertéstőkehús áfájának öt százalékra csökkentését január 1-től.

A szakmai szervezetek örömmel fogadták a hírt. Menczel Lászlóné Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára közleményében úgy fogalmazott, hogy a sertéságazatban a szakemberek a feketegazdaság arányát 40-50 százalék közöttire becsülik. Kiegyensúlyozottabb lesz az egész termékpálya, mivel az öt százalékos áfa versenyképesebbé teszi az ágazat legális szereplőit mind a külföldi beszállítókkal, mind a feketegazdaságban tevékenykedőkkel szemben. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szintén kedvezőnek tartotta a jövő évi költségvetésben szereplő elképzelést. Úgy vélte, a sertéstőkehús-piac az öt százalékos áfa hatására gyakorlatilag kitisztul.  Remélte, hogy a most bejelentett lépést továbbiak követik majd több más élelmiszer-ipari termékpályán is.

Üdvözölte az intézkedést Kozma Sándor, a nagyalásonyi zrt. elnök-igazgatója. Szerinte a kormány jó döntést hozott, az áfa csökkentése jótékony hatással lehet a piacra. Nagyon fontos ez, mert ez elősegítheti a magyar gazdaság tisztulását. A hazai gasztronómia egyik alapja a sertéshús, amely most olcsóbban kerülhet az asztalokra. A nagyon magas áfa miatt sokan nem tudtak húst vásárolni a boltokban, most számukra is elérhetőbb lesz. Mindezek következtében azzal számolnak, hogy a devecseri húsüzemükben bővül a forgalom.  És ha nő a forgalom, akkor a sertésállománynak is emelkednie kell, hogy követni tudja a kereslet élénkülését.

Kozma Sándor ugyanakkor jelezte, az áfa csökkentése csak a húsipar egy részét érinti. Más ágazatok – például a baromfi – is jó néven vennék ezt az intézkedést, az szintén jótékony hatással lenne a piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!