Gazdaság

2012.12.02. 19:51

Iskolából vadászkastély?

Kemeneshőgyész – Az impozáns kastély 1900-ban már állt. A falu legnagyobb birtokosa, az itt 1500 hold felett rendelkező Radó család építtette. Az államosítást követően iskola működött benne, majd annak megszűnése után az önkormányzat tulajdonaként könyvtári, művelődési házi funkciót töltött be.

Nagy Imre

Akik hajdan helyből, illetve a szomszédos Magyargencsről felső tagozatosként a kastélyiskolába jártak, ma is itt tartják találkozóikat, felidézve a régi szellemiséget, az itt tanító kiváló pedagógusok alakját. Akkor talán nem is figyeltek fel a történelmi levegőjű környezetre, de biztosan érezték, itt tanulni rangot is jelent.

Több évtizednyi iskolaként való működés, körzetesítés, majd visszakörzetesítés, önkormányzati iskolafenntartói erőfeszítések után az oktatási intézményi funkció megszűnt. Ám az épület üresen is méltóságteljes. A hajdani birtokosokat kiterjedt családját, vagyoni viszonyait jól jellemzi, hogy az ittenin kívül Kemenessömjénben, Répcelakon is áll egy-egy Radó-kastély. A család utolsó tagja 1936-ban hunyt el. A hatalmas fák szegélyezte kemeneshőgyészi épület homlokzatát gipszstukkók díszítik, teraszát robosztus oszlopok határolják. Tekintélyt parancsoló lépcső visz a bejárathoz, amely mögött hatalmas előtérbe jutunk. Itt beszélgetünk Molnár Veronika polgármesterrel.

– Az épület ma nincs mindennapos használatban, a községet érintő rendezvényeinket tartjuk itt. Méltó helyszíne a falunapoknak, az idősek napi rendezvényünknek vagy akár a közmeghallgatásoknak. Mivel az épület fenntartására anyagi forrásaink nincsenek, régóta szeretnénk bérbe adni vagy eladni az ingatlant – fogalmaz.

 



A kastély túl nagy ahhoz, hogy az önkormányzat vállalja a működtetést. Azonos távolságra van Győrtől, Szombathelytől és Veszprémtől (Fotó: Nagy Imre)

 



A kastély nem áll műemléki védettség alatt, így eladásával kapcsolatban nincsenek szigorú előírások. Az elmúlt években többen érdeklődtek a szép park közepén álló épület iránt. Itt járt többek között Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter, megtekintették a pozsonyi amerikai iskola szakemberei, és szóba került a vadászkastély funkció is. Aztán mégis üresen maradt. Pedig elrendezését tekintve tökéletesen megfelel a különböző elvárásoknak – tudom meg, mint ahogyan azt is, hogy egy nagyterem, öt kisebb helyiség, egy mosdó, nagy pince, illetve egyéb kiszolgáló helyiségek találhatók az épületben. Az alagsorban klubhelyiség van, a központi fűtésről a pincében található két vegyes tüzelésű kazán gondoskodik. Az épületet kéthektáros park veszi körül. Hátul futballpályát alakítottak ki, amit előszeretettel vesznek igénybe a település fiataljai.

– Az épület még jó állapotban van, viszonylag kis költséggel helyreállítható és működőképessé tehető, de az önkormányzatnak most erre nincs anyagi lehetősége. Nekünk a kastély túl nagy ahhoz, hogy működtetni tudjuk. Ha sikerülne értékesíteni, akkor szeretnék egy kulturált, méreteiben a település igényeinek megfelelő faluházat létrehozni helyette – mondja a település polgármestere. Kemeneshőgyészen az elmúlt években nem volt iparűzési adó. A testület friss döntése alapján – ehhez a költségvetési törvény tervezete szolgált alapul – jövőre bevezetik, mértéke egyszázaléknyi lesz. Mivel az önkormányzat bevételei jelentősen csökkennek, a kastély eladása nagyban megkönnyítené a hőgyésziek életét. Az irányár áfa nélküli, hiszen ilyen módon került az önkormányzat tulajdonába.

– Az ár alkuképes, bármilyen megoldásra, funkcióra nyitottak vagyunk. Körülbelül azonos távolságra vagyunk Győrhöz, Szombathelyhez, Veszprémhez. Volt itt már szó szociális otthon létesítéséről, üdülőfalu kialakításáról, vadászházról. Utóbbi azért is érdekes, mert a környező, nagy kiterjedésű erdők vadban gazdagok. Attól sem zárkózunk el, ha valaki magáningatlannak szeretné. Ebből semmiképpen nem lenne konfliktus a falu lakossága és a hasznosító között – fogalmaz a polgármester.

 

 

 



● a hasznos emeleti alapterület több mint négyszáz négyzetméter
● egy nagy-, öt kisebb terem a kiszolgáló helyiségekkel
● központi fűtés
● alagsori helyiségek, pince
● kéthektáros kastélypark

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!