Gazdaság

2015.11.22. 14:50

Irány Németország!

Veszprém - Hazánk legfontosabb külpiaci partnere Németország, amely ennek megfelelően a magyar vállalatok célországa. A termék és a munkaerő exportjával kapcsolatban azonban érdemes tisztán látni, mielőtt valaki oda indul.

Tremmer Tamás

A németországi vállalkozással, munkavégzéssel kapcsolatban szervezett fórumot a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A tisztánlátás érdekében a külpiaci körülményekről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Német Tagozat elnökségének tagjait hívták meg, akik sok hasznos információval látták el az érdeklődőket.

Csonka László elmondta, a tagozat tavaly márciusban alakult. Jelenleg 117 tagvállalatuk van. Stratégiai céljaik a tagvállalatok német piaci jelenlétének segítése; német üzletipartner-keresések támogatása; szemináriumok, üzletember-találkozók, üzleti delegációk szervezése, tanácsadás.

A Magyarországon realizált német befektetések értéke 12 milliárd euró. A hazánkban tevékenykedő német érdekeltségű vállalatok több mint 200 ezer személyt foglalkoztatnak és jelentősen hozzájárulnak a GDP előállításához. Hazánk legfontosabb külpiaci partnere Németország, exportunk 25,8 százaléka ide megy, a behozatal 25 százaléka innen érkezik.

A németországi számviteli jogszabályokról, az adózási és könyvelési tudnivalókról, a munkavállalás, illetve a vállalkozás alapításának feltételeiről Lampert Zoltán tájékoztatott.

Az Eximbank látja el Magyarországon az exporthitel-ügynökségi feladatokat, ezzel segítik a magyar áruk és szolgáltatások külpiacokon történő értékesítését, mondta Boros Attila, az Exim közép-dunántúli régió képviseletvezetője. Az OOK Press Nyomda Kft. már megvetette a lábát a német piacon. Személyes tapasztalatairól Szathmáry Attila ügyvezető számolt be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!