Gazdaság

2016.09.29. 20:55

Az albérleti díj helyett egyre többen választják a hiteltörlesztést

Veszprém - Sokan tervezik a lakásvásárlást, ami nem is csoda, lévén, hogy albérletet szinte lehetetlen találni a városban, ha mégis, akkor a bérleti díj vetekszik egy hiteltörlesztéssel.

Piltman-Horváth Barbara

Budapesten és nagyobb vidéki városokban közel százezren tervezik új építésű lakás vásárlását a következő öt évben - derül ki egy lakásfejlesztő vállalkozás és egy piackutató cég közös felméréséből. A vidéki nagyvárosokban összesen 22 ezerre tehető azok száma, akik szintén új lakóingatlant vennének az elkövetkező években. Túlnyomó többségük saját célra keres új otthont, nem pedig befektetési céllal.

Az általános vélekedéssel ellentétben a kutatás azt mutatja, jóval kevesebben vásárolnak befektetési szempontból lakást, mint ahányan saját célra. A legfrissebb adatok szerint az új lakások potenciális vásárlóinak 80 százaléka saját részre, tizedük befektetési, nyolc százalékuk pedig mindkét célra tervez beruházást - ez a kutatás konklúziója. Utánajártunk, Veszprémre mi igaz ebből.

- Nagyjából 50-50 százalék az arány a befektetési céllal és a saját használatra vásárolt ingatlanok között - mondta megkeresésünkre az egyik ingatlaniroda munkatársa. - Albérletet épp ezért - főleg az őszi időszakban - nagyon nehéz találni, nyáron az egyetemisták szinte az mindegyiket kiveszik.

A legfelkapottabb városrész az egyetem környéke, az árak viszont nem követik a népszerűséget   Fotó: Nagy Lajos

A szakértő szerint a legfelkapottabb városrész az egyetem környéke, illetve a Cholnoky-lakótelep, az árak viszont nem követik a népszerűséget. - Elenyésző az árkülönbség, nem állapíthatunk meg ilyen szempontból olcsó vagy drága környéket. Az albérletárak viszont az egekben vannak, többen inkább úgy döntenek a díjak és a hitel törlesztőrészlete összehasonlítása után, hogy jobban megéri megvenni a kiszemelt lakást, mivel akkor már a saját ingatlanjuk után fizetnek közel azonos összeget.

Bár az ideális ingatlan kiválasztásakor a saját használatra és a befektetési célra vásárlók eltérő szempontokat tartanak fontosnak, a környék és az ingatlan jó megközelíthetősége mindkét csoportban a prioritáslista élére került.

A befektetni szándékozóknak természetesen kiemelten fontos a könnyű bérbeadhatóság, de az adott környéken található üzletek száma is nagyon meghatározó. Négyötödük szerint az ideális befektetési célú ingatlan a belvárosban, frekventált helyen található, míg a saját használatra vásárlók között ugyanekkora arányban voksolnak a zöld-övezetre.

A legkeresettebb lakásokat már teljesen, de legalább félig felújították, előnyben vannak azok a társasházak, ahol megtörtént a külső szigetelés és a nyílászárók cseréje. Ha pedig már napelemet is szereltek fel, illetve a külön kazánt, ami a fűtést és a melegvíz-ellátást biztosítja, az a lakás árában visszaköszön, ugyanakkor a rezsiköltséget jóval lejjebb nyomja a korszerűsítés, így a többlet később kifizetődik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!