Gazdaság

2017.01.15. 18:34

Ingatlanpiac: nőtt a kínálat és az árak

Az új lakások piacán országszerte a 60-80 négyzetméteres, legalább háromszobás, és a 40-60 négyzetméteres kétszobás lakások iránt a legnagyobb a kereslet. Az érdeklődők közel 50 százaléka ezeket keresi.

Molnár Sándor

Az ingatlan.com internetes portál szerint az új lakások kínálata duplájára nőtt 2016-ban az előző év januárjához képest, miközben a használtaknál 30 százalékos volt a bővülés. Az új otthonok piacán a fejlesztők minél több lakást akarnak besűríteni egy társasházba, ezzel szemben a családok inkább több szobásat szeretnének. Csökkent az új lakások átlagos mérete: 86 négyzetméterről 78 négyzetméterre. Az élénkebb lakáspiaccal rendelkező megyeszékhelyeken Debrecenben, Kecskeméten, Győrben, Székesfehérváron, Veszprémben, Szombathelyen 339-392 ezer forint között mozgott az új lakások átlagos négyzetméterára, a használtaké pedig a 246-293 ezer forintos sávban. Az említett városokban az új lakások átlagárait külön-külön nézve, Kecskemét volt idén január elején a legdrágább, ott 392 ezer forintba került egy új lakás négyzetmétere.  Debrecen a második 381 ezres árral, Veszprém pedig a harmadik 353 ezer forinttal. Ezek az árak 6-21 százalékos emelkedést jelentenek az egy évvel korábbihoz képest – derült ki Balogh László vezető gazdasági szakértő elemzéséből.

–  A 2016. évi ténylegesen megvalósult tranzakció számot még nehéz pontosan megbecsülni, az év első felében a KSH adatok alapján 20%-os tranzakciószám növekedés volt a 2015-ös évhez képest (134 000 tranzakció). Egyes piaci szereplők szerint a használt ingatlanok forgalombővülése az év második felében megtorpant, sőt csökkenés volt tapasztalható. Mi itt Veszprémben nem gondoljuk, hogy a második félévben trendforduló lett volna a piacon, mivel nem tapasztaltuk a használt lakások árának, illetve a tranzakciószámnak a csökkenését, sőt az összes eladási darabszám statisztikáiból 2016-ban még hiányozni fognak a már lefoglalt, új építésű lakások számadatai – mondta el Veszprémi Gergely, a megyeszékhely központjában található ingatlaniroda tulajdonosa.

Szólt arról is, hogy a lakásárak Veszprémben az előző évhez képest 15-20 %-os növekedést mutattak. A keresések összetétele az év során megváltozott, egyre kevesebb a befektetési céllal vásárló, viszont a kedvező hitelek és a CSOK miatt a ténylegesen lakhatási céllal vásárlók száma emelkedik. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény az év elején az ingatlant kereső ügyfelek számára volt főként hatással, tényleges CSOK igénybevételével megvalósuló vásárlás használt ingatlanok esetében volt megfigyelhető. Az új építésű ingatlanokra 2017-ben fogják tudni igénybe venni a támogatást.

Fotó: Molnár Sándor

– A fiatalabb korosztály az önálló élet elkezdéséhez, főként lakást keres és 10-15 millió forintot is kész áldozni a vásárlásra. A középkorúak, illetve több gyerekes családok veszprémi sorházat, családi házat, vagy város környéki családi házat keresnek 25-30 millió forint közötti összegért. Az idősebb korosztály pedig újra a lakások iránt érdeklődik. Aki befektetési céllal vásárol, az inkább a garzonokat, 1,5 szobás lakásokat keresi. A szülői otthont elhagyó fiatalok főleg a 1,5-2 szobás lakásokat részesítik előnyben – tájékoztatta lapunkat Veszprémi Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!