Gazdaság

2016.09.15. 09:27

Informatikusok a fejvadászok célkeresztjében

Az már régóta látszik, hogy a munkaerőhiány a piac teljes egészét lefedi. Nincs ez másképp az informatikusok körében sem, egy nemrégiben megjelent adat szerint egy teljes generációnyi munkaerőt tudnának foglalkoztatni, körülbelül 20 ezer főt már most tudnának alkalmazni a cégek.

Piltman-Horváth Barbara

A fejvadász cégek már nem csak a szabadúszókat vadásszák, gyakran keresik meg valamely vállalat informatikusát egy jobb ajánlattal. Tényleg csak a pénz számítana a munkaerőpiacon? – Az én embereimet is keresték már meg különböző cégek megbízásaiból fejvadászok, főleg multinacionális vállalatokról beszélünk, de a magyar kis- és középvállalkozások egy valamiben jóval a multik előtt járnak – mondta megkeresésünkre Pató Sándor, az egyik cég ügyvezetője. – A  mai fiatalok motivációiban ma már lassan a második helyre szorul a fizetés, sokkal többre értékelik a megbecsülést és a munkakörnyezetet.

Egy multinacionális vállalatnál gyakran elveszik az individuum, és ami még fontosabb, nem látja közvetlenül a munkája eredményét. Minél nagyobb egy vállalat, annál kisebb része a gépezetnek a munkavállaló. – Az, hogy nálunk közvetlenül láthatja egy szoftverfejlesztő, hogy mit adott ki a kezéből, nagyon sokat számít. A multiknak az is hátránya a kisvállalkozásokkal szemben, legalábbis az informatikai szektorban, hogy egy fejlesztés sokba kerül, a rajta dolgozó emberek bérét ki kell fizetni, így sokszor előfordul, hogy egyszer, egy nagyobb beruházás keretében kifejlesztett szoftvert adnak el más cégeknek is, kisebb változtatásokkal, de ugyanazzal a sémával. Ezzel szemben a kisvállalkozások jóval egyedibb igényeket is ki tudnak elégíteni – sorolta a tulajdonos.

Fotó: Penovác Károly

Az sem kétséges, hogy a fiatalokat a munkakörnyezet is motiválja, minél fejlettebb technológiával dolgozhatnak, annál motiváltabbak és annál könnyebben hoznak létre valami újat, valami egyedit. –Szerencsére ebben a szektorban nem jellemző annyira a munkavállalók kivándorlása, a bérkülönbség csak két-háromszoros szemben más szakmákkal, ahol akár hét-nyolcszor annyit ajánlanak – válaszolta Sándor arra a kérdésre, mennyire fél attól, hogy külföldre mennek az informatikusai. –A kisebb bérkülönbség azért is előny, mert így jobban megfontolják a munkavállalók, hogy azért a plusz pénzért megéri-e, hogy idegen környezetben, a családtól messze dolgozzon.

A hiánnyal kapcsolatban kerestük a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai karának dékánját is, reagáltak-e a most érettségizett diákok a piaci helyzetre, megemelkedett-e az informatikus képzésekre a kereslet. –Az idei tanévben 22 százalékkal nőtt a felvett hallgatók száma a karon – mondta Hartung Ferenc. – Bár ez szép szám, az iparnak ennél sokkal több végzett informatikusra lenne szüksége. Igyekszünk kiszolgálni a vállalatok igényeit is, indítottunk két éves felnőtt szakképzést is, így gyorsabban végeznek a hallgatók is. Azt vettük észre, hogy sok helyen nem feltétlenül a diploma, bizonyítvány megléte számít, hanem a megszerzett tudás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!