Gazdaság

2017.04.10. 16:05

Jól nézzük meg milyen élelmiszert vásárolunk húsvétra!

Veszprém - Kalács, sonka és tojás. Ezek nem hiányozhatnak a húsvéti asztalról, de oda kell figyelnünk, milyen minőségű élelmiszert vásárolunk.

Piltman-Horváth Barbara

A piacnapi sokaságon túl is rengetegen voltak a vásárcsarnokban ottjártunkkor. Kígyózott a sor a sonkánál, egymást érték a vevők a zöldségeknél, a tojást árusítóknál pedig jóformán alig volt idő arra, hogy megtöltsék a tartókat, már adták is a kezükbe az újakat.

- Érezhetően jobban viszik a tojást, mint máskor - mondta két vevő között Sári Gyuláné eladó. - Most is sokan vannak, de arra is számítok, hogy nagypéntek miatt csütörtökön is rengetegen jönnek majd.

Míg vele próbáltunk beszélni, igyekeztünk nem feltartani a sort, ami mögöttünk alakult ki a 40-45 forintos tojásért. Sokan egyből három-négy darab tojástartót is odaadtak az eladónak, töltse csak meg nyugodtan. - A házi tojást jobban viszik - magyarázta Sári Gyuláné, amit a kérdezősködést megszakító "Tíz tojást legyen szíves!" mondatok száma is alátámasztott.

- Finomabbak, boldog tyúkok tojják őket és nincs rajtuk pecsét sem, így könnyebb festeni is - mondta. Merthogy a kötelező pecsét, amivel ellátják a bolti tojásokat, átlátszik a mezei tojásfestéken, hacsak nem temperával kenjük le a locsolóknak szánt ajándékot. Vásárláskor viszont nagyon oda kell figyelnünk, hogy megfelelő minőségű élelmiszer kerüljön ünnepi asztalunkra.

Sári Gyulánénál sokan álltak sorba tojásért, a házit jobban kedvelik, mint a boltban kaphatót Fotó: Pesthy Márton

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) tájékoztatása szerint fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk, nézzük át a dobozt, ne legyen egyik sem törött. A boltban vásárolt tojás dobozán ellenőrizzük a minőségmegőrzési idő lejáratát, közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást. A tojásokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0: biotartás,1: szabad tartás, 2: mély- almos és 3: ketreces technológiából származik), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ.

A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetünk tájékoztatást. Az üzletekben a tojást tálcáról hagyományos kiszolgálással vagy önkiszolgálással is lehet árusítani. Ilyen árusítási módok esetén feltűnő helyen kihelyezett feliraton tájékoztatni kell a vásárlókat a következő információkról: a tojáscsomagoló központ azonosító száma, a minőségmegőrzési idő lejáratának dátuma, és a megfelelő tárolásra vonatkozó ajánlások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!