Gazdaság

2017.06.21. 19:15

Több hús kerül a parizerbe - Nemsokára minőségibb élelmiszert vásárolhatunk

Szigorúbban szabályozzák augusztustól a töltelékáruk összetételét és sótartalmát is.

Penk Tímea

Augusztus 1-jétől lépnek életbe a Magyar Élelmiszerkönyv új előírásai, melyek célja, hogy a fogyasztók az eddiginél jobb minőségű élelmiszerekhez jussanak. A módosítás a minőség javítására és a termékek hústartalmának növelésére irányul. Nagy változás várható például a virsli és a párizsi esetében, melyeknél az eddigi minimum 40 százalékról 51 százalékra emelkedett a hústartalom alsó határa.

 

 

A képen Lovas Ferenc hentes a húsüzletben

Még tavaly novemberben fordult elő, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egyik nagy multinacionális élelmiszerlánc virslijét kivonatta a forgalomból, mert annak hústartalma nem felelt meg az élelmiszerkönyv előírásainak. Nem kis különbségről volt szó. A minimális 40 százalék helyett csak 18 százalék hús volt a (lengyel gyártású) virsliben. A 18 százaléknyi hús mellett volt még benne 43 százalék hivatalosan MSM névre keresztelt anyag is. Az MSM-ben - azaz a csontokról mechanikusan lefejtett húsban - az izomszerkezet sérült, és az uniós előírások szerint sem tekinthető húsnak.

A húskészítményeknél ezután szigorúbban szabályozzák az MSM felhasználhatóságát. Az érlelt kolbászhoz és szalámihoz, a parasztkolbászhoz és a téliszalámihoz az MSM használata ezután tilos, más termékek pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhatják azt. Számos készítmény, például a párizsi, krinolin, virsli, parasztkolbász esetében csökkent a maximálisan megengedett sótartalom mennyisége is, és új termékekre, a többi között a szafaládéra vonatkozóan is meghatározták a követelményeket. Annak jártunk utána, hogy a megyében mennyire készültek fel a változásokra. - A mi cégünk működését a jogszabályváltozás nem befolyásolja, hiszen megalakulásunk óta a minőségi termékelőállítást képviseljük. Az augusztus elsejétől életbe lépő változások azokat az előállítókat érintik, akik gyengébb minőségű, olcsóbb termékeikkel próbálnak kitűnni a piac szereplői közül - mondta el a Naplónak Pap László, a hajmáskéri Sle-pa Kft. igazgatója.

 

 

Hozzátette azt is, hogy a szabályok megfelelő betartatása nagymértékben segít a hazai gyártóknak, hisz ők minőségi termékekkel látják el a piacot, és manapság a fogyasztók egyre inkább a minőségi termékeket keresik. Ennek egyik oka lehet az is, hogy korunk népbetegsége az ételallergia. Jellemző, hogy a vásárlók a termékek kosárba helyezése előtt végigolvassák a termék címkéjén szereplő adatokat, amelyek kellőképpen tájékoztatják őket. A változásokkal azonban mindenképpen magasabb minőségű termékek kerülnek a fogyasztók asztalára, mert a hústartalom növelésével, az olcsóbb alapanyagok kiszorításával magasabb tápértékű termékek készülnek. Pap László elmondta azt is, hogy a magasabb hústartalom magasabb árat von maga után, de az árak jelenleg is nagyon változó képet mutatnak. Véleménye szerint az alacsonyabb minőségű termékek továbbra is szereplői lehetnek a piacnak, de a termékösszetétel miatt más nevet kell hogy kapjanak.

Aki ezentúl is jó minőségű virslit és párizsit szeretne venni, az a régi néven megteheti, aki beéri a rosszabb minőségűvel, annak valószínűleg a reggeli falatka vagy valamilyen más fantázianéven kell a terméket megkeresni.

 

 

- Örülünk a jogszabály-változásnak, mert az a minőségi húskészítmények előállítását, így a fogyasztók érdekeit szolgálja - fogalmazott Kozma Sándor elnök-igazgató. Elmondta, a nagyalásonyi Táncsics Mezőgazdasági Zrt. devecseri húsüzeme, a Somló Hús Kft. eddig is adalékmentesen készítette termékeit.

- A jogszabályváltozás semmiféle módosítást nem igényel részünkről sem a termékek előállításában, sem az árképzésben. Örülünk annak, a fogyasztók érdekében rendelet szabályozza, hogy növelni kell a töltelékáruk hústartalmát - mondta a téeszelnök. Hozzátette, megőrizték eredeti elképzeléseiket arról, hogy termékeikhez semmiféle adalékanyagot nem kevernek. - Saját magunk termelte gabonával takarmányozzuk sertés- és szarvasmarha-állományunkat, amely a legmagasabb kategóriát képviseli állategészségügyi szempontból - nyilatkozta Kozma Sándor, aki szerint a változás azokat érinti, akik eddig gyengébb minőségű hústermékeket készítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!