Gazdaság

2015.08.03. 10:08

Hova utazunk szívesen idén?

Többet költünk utazásra idén nyáron, de a drágább helyeken rövidebb ideig maradunk a Napló gyors felmérése szerint.

Prevics Éva

Horvátország és Olaszország is drága az euró árfolyam miatt a magyaroknak, ezért bár mennek ezekbe az országokba, kevesebb időt töltenek ott- mondta el tapasztalatait az egyik veszprémi utazási iroda vezetője. Zollerné Varga Anna a Naplónak úgy nyilatkozott: az olcsó vagy legfeljebb a középkategóriás utakat keresik idén az utazók. Európai körutakra még mindig szívesen vállalkoznak az emberek, de Egyiptom és Tunézia gyakorlatilag kiesett az érdeklődési körből és Törökország iránt is visszafogott a lelkesedés. A turisztikai szakember hangsúlyozta: Görögország esetében is volt némi lassulás a foglalások tekintetében, de ez mára helyreállt, Bulgária iránt pedig egyre inkább nő az érdeklődés. Zollerné Varga Anna hozzátette: a fiatalok utazási szokásait nehéz felmérni, hiszen ők gyakorlatilag már a teljes pihenésüket az interneten, otthonról intézik, legfeljebb akkor fordulnak irodához- valószínűleg biztonsági okokból- ha távolabbi úti céljuk van, vagy hosszabb időre mennek.

Egy másik veszprémi utazási iroda vezetője szerint valamivel többet szánnak a pihenni vágyók utazásra, mint tavaly. A szélsőségek azonban megfigyelhetők. Vagy a teljesen önellátó, last minute utakra vagy az ötcsillagos luxusutazásokra van igény. Omász Katalin szerint idén az előfoglalási akciók miatt többen kötötték le nyári pihenésüket már az év elején. Tapasztalata szerint a görög utak iránt mostanra ugyanúgy nagy a kereslet, mint korábban, míg Bulgáriát a jó ár-érték arány miatt választják az utazók.

Nemcsak mi utazunk külföldre, a külföldiek is szívesen választanak bennünket, és nem kizárólag a Balaton - partra érkeznek turisták a régióban. Veszprémbe még mindig Németországból jönnek a legtöbben, igaz kevesebben, mint korábban- mondta Bérczi Beáta turisztikai szakember. Érdekes, hogy Németországból még így is kétszer annyi turista érkezik a városba, mint a második küldőországból, Franciaországból. Bérczi Beáta szerint a magas színvonalat kedvelő németeknek továbbra is vonzó, hogy jó áron jó minőséget kapnak akár a gasztronómia terén is. A franciák és az olaszok is kedvelik Veszprémet, különösnek tűnhet azonban, hogy Ausztriából kevesebb turista érkezik, mint az Amerikai Egyesült Államokból, ami a tizedik küldőország. Belföldről Veszprémbe elsősorban Budapestről és az északi országrészből érkeznek vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!