Gazdaság

2016.10.14. 12:03

Hol pihennek a magyarok? - Még mindig a Balaton a legnépszerűbb

Itthon nyaralunk legszívesebben, ez már a Központi Statisztikai Hivatal adataiból tisztán látszik. A KSH statisztikája alapján elmondható, hogy a balatoni turizmus az idei esztendőben és – a kissé rapszodikus időjárás ellenére - idén nyáron is kiemelkedően teljesített.

Piltman-Horváth Barbara

Kérésünkre Varga-Dani Barbara, a Magyar Turisztikai Ügynökség Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója elemezte az elmúlt időszakot. -Az év első nyolc hónapjában több mint 1.300.000 vendég töltötte a pihenését a Balaton régióban több mint 4.300.000 vendégéjszakát generálva – ez mind a vendégek, mind a vendégéjszakák számában több mint 5 százalékos növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest – mondta a szakember. - Érdemes kiemelni, hogy csak augusztusban körülbelül 42.700-zal több belföldi vendégéjszaka generálódott a Balatonnál, mint tavaly augusztusban. Ugyan a nyár utolsó hónapjában a külföldi vendégforgalom minimálisan visszaesett, de ha az év első nyolc hónapjának beutazó forgalmát vizsgáljuk, jól látható, hogy mind a vendégszám (+2,3 százalék), mind a vendégéjszakaszám (+1 százalék) emelkedett.

A Balaton régió vendégkörének háromnegyede belföldi vendég. A fő küldőországok tekintetében örvendetes, hogy 2016 első nyolc hónapjában Ausztria tekintetében dinamikus növekedés volt tapasztalható: 6,7 százalékkal több vendég érkezett a Balatonhoz idén január és augusztus között Ausztriából, az általuk elköltött vendégéjszakák száma 1 százalékkal emelkedett.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is kiemelkedő volt az augusztus 20-i ünnepi forgalom, a Balatonon ki lehetett volna tenni a „Megtelt” táblát. A nyári lehetőségek mellett idén is kedveltek voltak a balatoni rendezvények, a Nagyon Balaton fesztiválsorozat, a hajózási programok, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által szervezett öko-, és aktív programok, valamint a kerékpározás.

Bár kevesebb időre szakadunk ki a munkából, a vakációk gyakorisága azonban nőtt, az egyik szállásfoglaló portál kutatása szerint a második legnépszerűbb megye Veszprém. A nyaralások hossza 2016. III. negyedévében: a foglalások fele szólt 1, illetve 2 éjszakára, miközben a 3 és annál hosszabb időszakra szóló kikapcsolódások aránya csökkent 2015 hasonló időszakához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!