Gazdaság

2015.05.13. 16:22

Hol egyszerűbb boldogulni informatikusként?

Megoszlik a pályakezdő informatikusok véleménye arról, hogy Magyarországon, vagy külföldön egyszerűbb-e boldogulni, akárcsak arról, hogy van-e biztos recept a siker felé vezető úton.

Szám Dorottya

Ebben a szakmában nem ritka, hogy valaki távmunkában találjon állást, ahogyan az sem, hogy külföldi bérek mellett Magyarországon dolgozzon. Lapunk megkeresésére a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának három hallgatója számolt be a pályakezdéssel kapcsolatos terveiről.

– A lehetőségek köre nagyon tág, ide sorolható az alapképzés elvégzését követően a mesterképzésre való jelentkezés – nyilatkozta Mokcsay Ádám, aki a továbbtanulás mellett döntött. – Már az egyetem elkezdését követően lehetőség van projektmunkákban való részvételre, amely nem csak az anyagiakban segítség, tapasztalatszerzés és kapcsolatépítés szempontjából is lényeges.

Arra a kérdésre, hogy vállalna-e külföldi munkát, Ádám úgy reagált, hogy nem, hiszen itthon is el lehet helyezkedni jó fizetések mellett.

– Az informatika jellegénél fogva olyan szakma, amely nem helyhez kötött – tette hozzá. – Itthon éppúgy lehet világszínvonalú munkát végezni, mint akár az Egyesült Államokban, hiszen ugyanolyan számítógépekkel és programokkal dolgozunk a világ minden pontján.

Ádám hozzátette, hogy a szakmájában egy külföldi állást anélkül is el lehet vállalni távmunka keretében, hogy ahhoz külföldre kelljen költözni.

Három informatikus hallgató nyilatkozott lapunknak a külföldi munkavállalás lehetőségeiről: Pintér Bálint mesterszakos, Czigány Adrián gazdaság-informatikus és Mokcsay Ádám (Fotó: Balogh Ákos)

Pintér Bálint mesterszakos informatikus hallgató a külföldre való költözésben is gondolkozik.

– Nem azt mondom, hogy ott élném le az életemet, de két évet el tudnék képzelni. Megismerhetnék egy másik kultúrát, beleláthatnék a külföldi cégek tevékenységébe. Ugyanakkor Budapest is szóba jöhet, hiszen ott is több álláslehetőség van, mint itt, Veszprém környékén.

Pintér Bálint hozzátette azt is, hogy jó lenne itt maradni a Balaton-felvidéken, hiszen nagyon sok minden köti ide. Családok, barátok és kapcsolatok

Czigány Adrián gazdaság-informatikus szakon végzett és a továbbtanulás mellett döntött, mivel – mint mondta – szeretne lépést tartani diplomás nővérével. A tanulás mellett egyetemi projektmunkákban is részt vesz.

– Ez nagyon előnyös, hiszen a projektmunkáknak köszönhetően gyakorlati tapasztalatra is szert tehetünk az elméleti tudásanyag megszerzése mellett.

Adrián a diploma kézhez vételét követően Veszprémben vagy Budapesten képzeli el a jövőjét. Később – állítja –, mondjuk ötéves munkatapasztalattal a háta mögött már szívesen kipróbálná magát külföldön is.

– Ezt úgy szeretném megvalósítani, hogy Magyarországon maradok egy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező cégnél, ahol kiküldetés keretében lehetőség nyílik külföldi munkavégzésre.

Arra a kérdésre, hogy vajon gyakori-e a kiküldetés ebben a szakmában, azt a választ adta, hogy számos ilyen lehetőségről hallott.

– Az álláshirdetéseket böngészve többször megakadt már a szemem olyan feltételeken, hogy a munkaidő felét külföldön, a másik felét pedig itthon kell ledolgozni.

Adrián havi szinten párhetes kiküldetésekről is hallott már. A fizetés pedig ez idő alatt jellemzően a külföldi bérekhez igazodó versenyképes jövedelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!