Gazdaság

2015.08.26. 15:46

Hobbi és környezettudatosság: papírtégla házilag

Zirc – A papírtégla tiszta, környezetbarát, olcsó, helytakarékosan tárolható, s házilag előállítható.

Müller Anikó Hanga

Koós Gábor negyedik éve gyártja, kiváltva vele téli tüzelőjük egy részét. „Háztartásunkban sok éve komposztálunk, mégis égetni kellett tavasszal és ősszel a kerti nyesedéket. Elolvasott újságjainkat mindig odaadtuk a szervezett intézményi gyűjtőknek, más részét télen elfűtöttük, nyáron komposztáltuk. A papírtéglához az elmúlt évek fűtésköltség csökkentési útkeresései kapcsán jutottam el” – mondta.

„Műhelye” – mely egy kis présből, egy korábban igen ritkán használt szilvalekvárfőző fazékból, egy régi műanyag homokozóból, egy keverőszárból áll – az udvaron van. A prés mellett újságok, dobozok, iratmegsemmisítőből származó papírcsíkok. A papírtéglához majdnem minden papírhulladék megfelel, de nem jó a fólia, a húsbolti csomagoló, a celofán, az ablakos boríték ablaka, az indigó, a zsíros, olajos papír, ezek nem préselődnek eggyé a masszával. Papírhoz könnyen lehet jutni, jelentős források lehetnek az üzletek, ahol még örülnek is, ha valaki elviszi, mert így nem kerül költségbe az elszállítás.

Koós Gábor négy éve gyárt papírtéglát, tapasztalatait szívesen megosztja az érdeklődőkkel
Fotó: Müller Anikó Hanga

Az intézmények is komoly papírtermelők, de a szelektív gyűjtőknél is szert lehet rá tenni. A papírmasszához kerti hulladék és a téli tüzelő fűrészelésekor keletkező fűrészpor is adagolható, ez keménységet ad. A téglák színét az alap- és adalékanyagok határozzák meg. Koósék 2013 óta alig égetnek kerti hulladékot, mert ez vagy a komposztba megy, vagy a papírtéglába. De kinek is javasolja, hogy belevágjon s gyártásba? „Hogy kell-e nekünk papírtégla? Ez stratégiai kérdés. Alaposan át kell gondolni sok szempontot. Időigényes, tehát van elég időm rá? Veszem a fáradságot a papírgyűjtéshez? – mert ha a háztatásban nem keletkezik elég, akkor el kell járnom marketekbe, boltokba, a hulladékszigethez. A családi költségvetésben érzékelhető megtakarítást jelent-e?” – figyelmeztet Koós Gábor.

A papírtégla házilagos előállítása nem visel el majdnem semmilyen költséget, mert akkor már nem éri meg. A téglaprés néhány ezres befektetés, házilag is elkészíthető. Ez egy nagyon egyszerű acéllemez szerkezet, amelyben egy préspofával a présfalnak szorítjuk az összepréselendő anyagot. A technológiai folyamat, a pépesítés keverőgéppel, filléres tétel. A vízigény a visszaforgatással és az esővíz felhasználásával töredékére csökkenthető. A gyártás igen egyszerű. A papírt több órára, esetleg napra be kell áztatni, majd pépesíteni, azaz egy festékkeverő száránál lehetőleg masszívabb eszközzel „összeturmixolni”. A masszát betöltjük a préstérbe, lezárjuk a tetejét, beindítjuk a prést, amely kiszorítja a vizet és kivesszük a nedves, összepréselt anyagot. Ezt követően ki kell szárítani, a zirci „téglagyártó” tapasztalata szerint öt hét alatt szárad ki teljesen. Nedvesen nem lehet tárolni, mert bepenészedik. Teljesen száraz állapotban nagyon kemény, kézzel nem  lehet széttörni.

Kérdésemre, mennyiben váltja ki az egyéb tüzelőanyagot, a család elmondta, folyamatos tüzelésre önmagában inkább csak hűvös későtavasszal, koraősszel, komolyabb hidegben fával vegyesen használják. Koós Gábor az idén nyolcszáz téglát gyártott, ez három mázsa tüzelőanyag. Túl azon, hogy jó érzés a kinti hidegben a kandallóba saját készítésű papírtéglát dobni, két cél vezérli, a hobby és a környezettudatosság. Bejegyzése a témáról egy városi közéleti oldalon, az egyik legtöbbet olvasott, közel hatezren kattintottak rá, de személyesen is szívesen megosztja tapasztalatait bárkivel. „Az ország nálunk kevésbé szerencsés régióiban önkéntes és közmunkaprogramok zajlanak a helyi közösségek biobrikett-szerű fűtőanyag ellátása érdekében.

A zirci szociális fa-igény mindig meghaladja a város lehetőségeit. De elég kimenni a város és a környékbeli települések mellékútjaira, hogy lássuk, mennyi fafeldolgozási melléktermék, fűrészpor landol illegális lerakókon. Talán érdemes lenne megfontolni, hogyan tudnánk a ma nagyvonalúan finanszírozott közfoglalkoztatás erőforrásait ilyen, közvetlen segítséget nyújtó ellátásokra fordítani” – veti fel végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!