Gazdaság

2017.04.19. 12:48

Aggódnak a gyümölcstermesztők a rendkívüli időjárás miatt

Veszprém megyében eddig nem panaszkodnak a gyümölcstermesztők az időjárásra. Lehetne rosszabb is, bár aggódva figyelik a következő napok hőmérsékleteit.

Sági Ági

A gyümölcsösök inkább a szárazságot érzékelték ezen a télen, mint a hideget. Kertészeti szempontból ennél sokkal tartósabb hideg kellett volna, hogy kárt tegyen az ültetvényekben, vagy, hogy jelentősebb kártevő csökkenést okozzon. Sajnos a télen alig esett csapadék, ami hullott az is a fagyott földön folyt el, és nem tudott hasznosulni.

A márciusi gyors felmelegedés és a hosszabb 20 fok feletti hőmérséklet berobbantotta a gyümölcsfák virágzását. A virágok legérzékenyebbek a fagyra közvetlenül a terméskötődés után, ilyenkor a fagypont körüli hőmérséklet valamennyi gyümölcsfajnál károsítja a magkezdeményeket. A hatékony megporzás és jobb termékenyülés szempontjából a hosszabb virágzási időtartam a kedvezőbb. Mind a túl nagy szél, mind a túl nagy meleg károsan befolyásolja a virágzást, mert kiszárítja a bibét, és a erős szélben a méhek sem repülnek. A felsőörsi ültetvényen az újfehértói, a kántorjánosi és a cigánymeggy fajták április elején még fehérbimbós állapotban voltak, április 18-ra pedig már el is virágoztak.

- Panaszra azért egyelőre nincs okunk, hiszen a szél is fújdogált, a méhek is repültek, így jó volt a virágok termékenyülése. A csapadékhiány okozza egyelőre a nagyobb gondot, mert a gyümölcsök nem tudnak annyira megnőni, és több potyog majd le tisztítóhulláskor- mondta el lapunknak Tóth Melinda kertészmérnök, a Megér- Tész szaktanácsadója.

Tóth Melinda
Fotó: a szerző

Hozzátette azt is, hogy növénykondícionáló szerekkel lehetne permetezni, és ezzel növelni az ültetvények fagytűrését, de ebben az erős szélben ezt sem lehet elvégezni. A 10 fok alatti hideg gátolja a gyümölcsfejlődést. Ha megfázik a gyümölcs akár le is hullhat. A lombkoronában mért nulla fok pedig már elegendő a súlyos terméshulláshoz. A fagy okozta levélkárosodást a fák általában következmények nélkül kiheverik. A Nemzeti Agrárkamara helyzetjelentése szerint Veszprém megye területéről az elmúlt hideg éjszaka után jelentős lehűlésről számoltak be a gazdák, de fagyot nem észleltek sehol. Hidegebb a megye északi területein, a Bakonyban volt, ott mindössze 1 fok körül mozgott a hőmérséklet, de a szeles időnek köszönhetően ez sem okozott károkat. Pápa környékén 1,5-2 fokig süllyedt a hőmérséklet, a megye déli , főleg Balaton közeli részein pedig 2-3 fok volt. A jelentősebb gyümölcs területek tulajdonosai arról számoltak be, hogy az elmúlt hetekben szépen kötődtek a gyümölcsfák, a mostani hideg az éppen virágzó cseresznye és meggy kötődésére lehet esetleg negatív hatással. Az elkövetkező napokban szintén jelentős hideg, sőt fagy várható, ez még veszélyeztetheti a gyümölcsösök hozamát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!