Gazdaság

2016.07.26. 18:05

Hatalmas rés a csokon - Kicsúszhat a határidőből az új lakás vásárlásába belevágó család

Új lakás vásárlása esetén sok csok-igénylő kicsúszhat a 120 napos határidőből. Amennyiben nem kapják meg időben a használatbavételi engedélyt, a tízmilliós támogatás helyett hatalmas terhet vehetnek majd a nyakukba.

Németh Noémi

Már több mint fél éve igényelhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok), a jogszabály újraírása és a minisztériumi jogértelmezések miatt azonban sokan kiestek a jogosultak köréből. Nagy bajba kerülhetnek azok az igénylők, akik új építésű lakás vásárlására tervezik felvenni a csokot. A támogatást az adásvételi szerződés aláírása után 120 napig lehet igényelni, amennyiben csúszik a lakásprojekt, könnyen lehet, hogy a tízmillió forintos támogatás helyett hitelt kell majd igényelniük.

Az új lakásba költözés egy életre szóló élmény, de vigyázni kell, nehogy a padlóra kerüljünk Fotó: illusztráció

Ha a fél év után esedékes felülvizsgálat során nem változtatnak a feltételeken a döntéshozók, számos családot érinthetnek a következményei. A 120 napos határidő azonban vélhetően azt a célt szolgálja, hogy a támogatásból valóban elkészüljenek a lakások, és ne induljanak csak papíron lévő építkezések. Mostanra már letisztultak a csok szabályai, így azok, akik most vágnak bele az építkezésbe vagy a vásárlásba, nem számíthatnak számottevő meglepetésre, de 2016 első felének tapasztalatait összesítve még lehetségesek kisebb módosulások a rendszerben.

A Budapest Banknál az eddigi adatok alapján pár tucat a csokot új építésű lakás vásárlása céljából igénybe vevők száma. Tekintettel arra, hogy a csok-kérelem befogadásának feltétele a használatbavételi engedély megléte, a hitelcél megvalósulásával kapcsolatosan nem áll fenn kockázat. - Tapasztalataink szerint az építtető cégek a jelenlegi jogszabály mellett is biztosítani tudják a vevők csok-igénylési lehetőségét. Az előszerződést követően, ennek figyelembevételével kötik meg az adásvételi szerződést, hogy a vevők ne csússzanak ki a 120 napos igénylési határidőből. A jogszabály esetleges könnyítése az adásvételi szerződés korábbi megkötését tenné lehetővé - válaszolt lapunk megkeresésére a Budapest Bank.

- Bankunknál az új lakások vásárlásához igényelt csok-ügyletek száma marginális, emiatt azzal járó tapasztalatokkal nem igazán rendelkezünk. A jogalkotóknak pont a kockázat csökkentése volt a szándékuk a használatbavételi engedély kikötésével a csok esetén. A 120 napos korlát kezelésében lehet, hogy az előszerződés alkalmazása segítene, de jelenleg ez nem elterjedt intézmény a piacon, így nem mondható ki egyértelműen, hogy az előszerződés közbeiktatása minimalizálná a kockázatot. A februári jogszabály-módosítás óta sokkal kevesebb probléma merült fel az igénylések során. Adódnak még kisebb értelmezési problémák, ám azok nem kardinálisak - mondta el az MKB Bank.

- Az OTP Bank adja a csok-igénylések több mint felét. 2015 júliusa és 2016 júliusa között az OTP-hez 9352 csok-kérelem érkezett. A tíz plusz tíz millió forintos konstrukciót eddig 694-en igényelték, új lakásra pedig 256-an igényeltek eddig támogatást. Az új lakásra igénylők aránya a csok-igénylők három százaléka, építéssel együtt 19 százaléka. A jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében új lakás vásárlása esetén csak használatbavételi engedéllyel rendelkező lakásra fogadunk be csok-kérelmet. A kockázat csökkentésére a kormányrendelet tervezett módosítása jelenthet megoldást. Álláspontunk szerint nem a 120 napot kell meghosszabbítani. Az jelentene megoldást, ha a csok-kérelmeket be lehetne fogadni a használatbavételi engedély kiadása előtt - nyilatkozta lapunknak az OTP Bank.

A CIB Banknál a csok-igénylők mintegy 60 százaléka használt lakás vásárlására veszi igénybe a támogatást, 35 százalékuk építkezéshez, 3 százalékuk bővítéshez, és kicsit több mint 2 százalékuk új lakás vásárlásához. - A vonatkozó jogszabály értelmében új lakás vásárlására akkor adhatunk csok-ot, ha rendelkezésre áll az érvényes, aláírt adásvételi szerződés, illetve használatbavételi engedély. Ezek birtokában, az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül kell benyújtani a kérelmet - tudtuk meg a CIB Banktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!