Gazdaság

2016.07.01. 20:40

Három csillagot kaptak a legjobb strandok

Alsóörs – A Balaton bármely strandja nevezhetett a Kék Hullám Zászló minősítésre, ahol egytől három csillagig ismerték el a fizetős és szabad strandokat.

Piltman-Horváth Barbara

A minősítés a Balatoni Helyi Önkormányzatok Szövetsége, valamint bevont társszervezetek, a Nők a Balatonért Egyesület, Balatoni Fürdőegyesületek Szövetsége, Magyar Turizmus Zrt. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park elbírálása alapján történt. A zászlókon kívül különdíjakat is átadtak, megválasztották a „legzöldebb” és a legjobb szabad strandot. A legzöldebb díjat a nemzeti park ajánlotta fel, Puskás Zoltán igazgató a díjátadáson elmondta, sok szempont alapján vizsgálták a jelentkezőket.

– Néztük, hogy szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, van-e biciklitároló, mennyire könnyű megközelíteni tömegközlekedéssel.

Az igazgató elmondta, a helyi áruk értékesítését is figyelték, illetve a madár- és denevérodúk kialakítását. Kevesen tudják, hogy a legtermészetesebb módja a szúnyogirtásnak a madarak és a denevérek helyben tartása.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke elmondta, nagy izgalommal várta, hogy mennyien jelentkeznek majd a minősítésre.

- Idén a 38 jelentkezőből tizenketten kaptak három csillagot. Örülök, hogy voltak olyanok, akik tavaly nem kaptak egy csillagot sem, idén viszont sokat fejlődtek és minősültek is - húzta alá Balassa Balázs. Elmondása szerint nehéz volt olyan szempontrendszert összeállítani, ami alapján a szabad és a fizetős strandokat egyaránt értékelni tudják, de úgy érzi, igazságos a vizsgálat alapja.

Béndek Edit, a háromcsillagos csopaki strand gondnoka az elismerés átvétele után

A díjakat Balassa Balázs és a rendezvény fővédnöke, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át, aki beszédében elmondta: idén kifejezetten jó a vízminőség, és a víz mennyisége is megfelelő.

A legjobb, háromcsillagos minősítést öt Veszprém megyei fürdőhely, Balatonfüred mindkét strandja, Akali, Zánka és Csopak községi strandja kapta. A legjobb szabad strand címmel a balatonboglári Platán dicsekedhet, míg a legzöldebb a gyenesdiási játékstrand lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!