Gazdaság

2016.05.22. 12:50

Ha ünnep, akkor wellness

Veszprém - Ma a hosszú hétvége egyet jelent a wellness-hétvégével. Szinte minden család előre tervezi, mit csinál a legalább háromnapos pihenőn, és a legtöbben nem maradnak otthon.

Piltman-Horváth Barbara

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint márciusban a tavalyi évhez képest 24,5 százalékkal emelkedett a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma. A KSH legfőbb okként a március 15-ei, illetve a húsvéti pihenőnapokat jelöli meg.

- A fogyasztói szokások megváltozásának köszönhetően (többszöri, rövidebb ideig tartó pihenések preferálása, közvetlenül az utazás előtt meghozott utazási döntés), illetve a közelség és a biztonság felértékelődésének tükrében a hosszú hétvégék kedveznek a belföldi turizmusnak és ezen belül az egyik legnépszerűbb helynek, a Balatonnak is - mondta Varga-Dani Barbara.

Magyarország és ezen belül a Balaton-régió is biztonságos úti cél Fotó: Balogh Ákos

A szakember szerint több motiváció is állhat a balatoni pihenés mögött. - Az utóbbi időben előtérbe kerül például a gasztronómia, illetve az aktivitások - mint például a kerékpározás, túrázás - is, a már slágernek számító wellness-szel összekötött pihenés mellett - mondta az igazgató.

A legkedveltebb szálláshelyek jellemzően a három-, négycsillagos, wellness-szolgáltatásokat is nyújtó hotelek, szállodák, amelyek csomagajánlataiban egyaránt megtalálhatóak a kényeztető szolgáltatások, a gasztro- és/vagy aktív programok is; egy ilyen wellness-hétvégének mára már szinte önálló jelentése, imázsa van. - Ugyanakkor fontos látni, hogy ez egy szelete a keresletnek, és többen töltenek el egy-egy hétvégét más szálláshelyeken, fogadókban, panziókban is - emelte ki Barbara. Ma már az sem ritka, hogy évente többször is elmegyünk két-háromnapos vakációra, emellett nem marad el a hosszabb nyaralás sem. - A fogyasztói szokások megváltozásával évközben többször, de kevesebb időre utaznak el a turisták. Éves szinten az átlagos tartózkodási idő a Balaton-régióban 2015-ben 3,2 éjszaka volt. A leghosszabb tartózkodási idővel természetesen nyáron számolhatunk, ami a családi vakációk klasszikus ideje. Ilyenkor a legkedveltebbek az egyhetes, illetve hosszabb balatoni pihenések - tért ki a nyaralási szokásokra az igazgató.

Varga-Dani Barbara szerint a belföldi turizmus növekedésében fontos szerepe van az itthoni pihenést előtérbe helyező SZÉP-kártya-rendszernek, illetve a hazai turisztikai kínálat folyamatos fejlesztésének Fotó:

A szakértő arról is beszélt, miért ilyen népszerű manapság a belföldi turizmus, gyakran népszerűbbek ezek az utazások, akciók, mint a közeli külföldi célpontok. - Az itthoni turizmus növekedése évről évre töretlen, véleményem szerint ennek több oka van: egyrészt a hazai utazásokat, a belföldi pihenést előtérbe helyező SZÉP-kártya-rendszer, illetve a magyarországi turisztikai kínálat folyamatos fejlesztése - amely mind a szálláshelyek, mind pedig a turisztikai attrakciók esetén tetten érhető, valamint fontos tényező a kedvező ár-érték arány is. Másrészt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Magyarország és ezen belül a Balaton-régió is biztonságos úti cél, és mint ilyen, a nemzetközi helyzet tükrében felértékelődik mind a belföldi, mind pedig a nemzetközi turisztikai piacon.

Elmondható tehát, hogy egyre inkább itthon tervezzük pihenésünket, és nem múlik el úgy éves szabadságtervezés, hogy a hosszú hétvégékre ne nézzünk ki magunknak egy jó wellness-hotelt.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!