Gazdaság

2016.04.11. 14:05

Ha klímát vásárolna, álljon be a sorba

Bár a nyári kánikula még várat magára, a várólisták már most is telítettek: hónapokat kell várnunk, ha klímát szereltetnénk otthonunkba. Ráadásul a vesztegelés csupán a jéghegy csúcsa. Fűnek-fának ugyanis nem osztogatják a gépeket csak úgy, szigorú szabályoknak kell megfelelni.

Perei Dóra

Egészségünk szempontjából rendkívül fontos a hűtő-fűtő berendezés kezelésének elsajátítása, ugyanakkor az sem mindegy, ki illeszti a helyére a szerkezetet. Merthogy sok a szélhámos. Az önjelölt klímaszerelők visszaszorításának ösztönzéseképp 2015. február 18-i dátummal életbe lépett egy kormányrendelet, amely létrehozta a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságot azzal a céllal, hogy kizárólag hitelesített vállalkozások képesített alkalmazottjai végezhetik el a klímák telepítését.

A rendelet élesítésével lezárult egy korszak, amelyben csak úgy hazafurikázhatunk egy klímával a csomagtartónkban. Jelenleg a kereskedők akkor értékesíthetnek magánszemélyeknek, ha azok felmutatnak egy igazoló tanúsítványt arról, hogy szakember végzi el a berendezés telepítését. A dokumentum megkaparintásához először a magánszemély kiválasztja a vállalkozást a klímavédelmi hatóság honlapján található adatbázis segítségével. A kereskedőknek ezenfelül azt is be kell mutatniuk az áruházban, melyik vállalkozás fogja beszerelni a klímát. Végül az üzembe helyezéssel megbízott cég ellátja a vásárló adataival a hitelesítő adatlapot, majd igazolja a későbbi teljesítést. Akik pedig figyelmen kívül hagyják a törvényt, negyvenezertől egészen félmillió forintig terjedő büntetésre számíthatnak.

Várkonyi Nándor, a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára lapunknak elmondta, hogy a jogszabály megjelenése óta könnyebben kiszűrhetők az ál-szerelők. A főtitkár hangsúlyozza, hogy a klímabeszerzési gyakorlat megváltoztatásával a hatóságok célja a fogyasztók segítése azáltal, hogy szakemberek választhatják ki nekik a legideálisabb berendezést. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy ezentúl csak a „ránk tukmált” árut vásárolhatjuk meg, ám a szakszerű támogatás mindenképpen megkönnyíti a dolgunkat.

A szerelők jelenleg csak hosszas határidővel tudnak rendeléseket felvenni, ezért nem árt idejében intézkednünk
Fotó: Balogh Ákos

Úgy tűnik, mostanra mindenki rájött, nem babra megy a játék, a szerelők ugyanis országszerte már most több hónapos határidővel tudnak csak munkát vállalni. Várólista ide vagy oda, a klímaberendezésekkel jó esetben hosszú távra tervezünk, ezért több tényezőt is figyelembe kell vennünk, mielőtt meghozzuk a végső döntést. Hogy mik ezek, arról Czövek Gábor légkondicionálási üzletágvezető mesél nekünk.

„Legfontosabb tulajdonsága a komfortérzet biztosítása: a modern klímaberendezések hűteni és fűteni is tudnak, ráadásul rendkívül energiahatékonyan, ezáltal képesek megadni számunkra a szükséges kényelmet. A minőségi klímaberendezések másik előnyös tulajdonsága az egyszerű kezelhetőség. Manapság az sem számít luxuselvárásnak, hogy a berendezés képes automatikusan átváltani a hűtő és a fűtő üzemmód között. Sőt, az igazán jó minőségű gyártmányok nemcsak a hagyományos hűtő-fűtő funkciónak képesek eleget tenni, de képesek kiszűrni a baktériumokat, a polleneket és a kellemetlen szagokat is. Röviden a jó klíma tiszta, friss levegőt ’varázsol’ az elhasznált levegőből. Ez különösen fontos tényező az allergiásoknál, illetve a kisgyerekes családoknál. Egy kisebb szoba klimatizálása egy hűtő-fűtő, A+ energiaosztályú berendezéssel egyszerű esetben kétszázezer forintból megoldható, szereléssel, anyaggal, illetve három év teljes körű garanciával. Természetesen minden eset egyedi, ezért a választáshoz mindenképp érdemes szakértői véleményt kérnünk.”

Ami pedig a várakozási időt illeti, jelen állás szerint legalább négy-öt hetet várnunk kell, ha most feliratkozunk. Specialistánk tehát azt javasolja, ne halogassuk a klíma beszerezését a kánikula idejére, mert előfordulhat, hogy hoppon maradunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!