Gazdaság

2016.09.14. 10:41

Gyújtott már rá kulcstartóval? Ne reménykedjen, többé nem fog

Öngyújtókat ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a vizsgált 26 féle öngyújtóból 8 nem volt biztonságos.

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint nyáron országos vizsgálat során ellenőrizték, hogy kaphatók-e a kereskedelmi forgalomban újszerű öngyújtók. Ezek egyebek mellett rajzfilmfigurához, játékhoz, fegyverhez, telefonhoz, hangszerhez hasonlítanak és különböző hang, mozgásos vagy fényhatással is felhívják magukra a figyelmet. A gyerekek biztonságát szem előtt tartva az ilyen öngyújtókról jogszabály mondja ki, hogy nem biztonságosak és nem forgalmazhatók.


Ellenőrizték emellett azt is, hogy a forgalomban kapható normál öngyújtók biztonságosak-e, megfelelnek-e az előírásoknak - közölte az NFH.

Az ellenőrzött 26 féle termékből 7 minősült újszerű öngyújtónak, amelyek forgalmazása tiltott. A többi 19 féle öngyújtó laboratóriumi vizsgálatakor egynél állapítottak meg gázszivárgást, amikor leejtették, a kockázatértékelés alapján ez égési sérülés-veszély szempontjából súlyos kockázatot jelent.

A részletes információk a termékekről megtalálhatók az NFH honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!