Gazdaság

2016.02.09. 12:01

Gyérítették a vadállományt

Megyei körkép – A nagyvadállomány szabályozásának legfontosabb időszaka az őszi és téli hónapokban van. Ennek részei a nagyvad-társasvadászatok, amelyeket decemberben és januárban tartanak a vadgazdálkodók.

Tremmer Tamás

Európa számos országához hasonlóan Magyarországon is a nagyvadállomány túlszaporodásának lehetünk tanúi. A megye legnagyobb vadgazdálkodójának számító Bakonyerdő Zrt. fő törekvése, hogy vadászterületein a vadállomány nagyságát olyan szinten tartsa, hogy az ne veszélyeztesse más ágazatok (mező- és erdőgazdálkodók) eredményes működését, nyilatkozta Korn Ignác, a társaság vadgazdálkodási osztályvezetője.

A nagyvadállomány szabályozásának legfontosabb időszaka az őszi és téli hónapokban van, ezen belül is a december és a január a nagyvad-társasvadászatok ideje. A Bakonyerdő Zrt. az elmúlt években átlagosan 60 nap társasvadászatot szervezett, elsősorban külföldről érkező vadászvendégei részére. Tekintve, hogy a 2014-es vadászati évben az egy napra eső teríték a korábbi évekhez képest visszaesést mutatott, 2015-ben harmadával csökkentették a társasvadászatok számát, bízva abban, hogy a kisebb „markolás” nem feltétlenül jelent kevesebb „fogást”.

A szezon terítékadatai igazolták a döntés helyességét, 42 nap társasvadászat során összesen közel ezer nagyvadat sikerült elejteni, amely a tervezett éves terítékszám húsz százalékát is meghaladja. Az idei tél csapadékos, enyhe időjárása egyébként nem kedvezett a téli vadászatok eredményes lebonyolításának, a helyenként bőséges őszi makktermés következtében a vad könnyen talált magának táplálékot, ily módon etetéssel nem volt koncentrálható.

Vendégeik többsége idén is Németországból, Ausztriából és Svájcból érkezett, de vadásztak náluk finn és orosz vadászvendégek is.

A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. az idei télen tíz csoportot, összesen 155 vadászt fogadott. Öt vendégcsoport Ausztriából, három Németországból, kettő pedig Hollandiából érkezett, tájékoztatott Schumacher István vezérigazgató. A szezonban 22 napon tartottak társasvadászatot. A vadászatokon a napi átlagteríték 17 vad volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!