2016.09.29. 20:55
A földeken a betakarítás mellett tart a talaj-előkészítés
Megyei körkép - A betakarítási munkák mellett teljes gőzzel az előkészületeken dolgoznak a földeken.
A szeptember nemcsak az iskola kezdetét jelzi, de a mezőgazdaságban ilyenkor derül ki az is, hogy alakul az idei termés, végre szó szerint is leszüretelhetjük az egész éves munka gyümölcsét.
A nyár végi, szeptember eleji burgonyaszürettel megkezdődtek az őszi munkák a földeken. Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém Megyei Igazgatóságának elnöke volt a segítségünkre abban, pontosan mi történik most a földeken.
- Gőzerővel tartanak az őszi munkák, a szezon közepén vagyunk. Elsősorban a betakarítás és a talaj-előkészítés tart nagy erőkkel - tájékoztatott az elnök.
A napraforgó közel hatvan százalékát már betakarították, viszonylag jó hozamok várhatóak, sajnos az ár azonban alacsony.
- Szokás szerint, ha viszonylag jó a termés, akkor fordított a trend a hozam és az ár tekintetében - mondta a szakember.
Már majdnem végeztek a burgonya betakarításával Olaszfaluban Fotó: Nagy Lajos
A szemes kukorica lesz majd még jelentős feladat a földeken, de még nem érett meg, nem kezdték el a betakarítását. A silókukorica nagyobb területet foglal el, azt jelenleg is komoly erőkkel szedik. A megyében a legtöbb feladatot természetesen a szőlőszüret jelenti.
- Idén nagyon sok természeti csapás érte a szőlőket, elfagyás, jégverés sújtotta, főleg a Somló és Balatonfüred környékén. Ezzel szemben mégis azt lehet mondani, nagyon jó évjárat lesz az idei - húzta alá Radovits Tibor. A jó minőségű szőlő oka az elmúlt hetekben tapasztalható melegebb, napsütéses idő; a vénasszonyok nyara nemcsak az emberekre, de a szőlőre is jó hatással van.
A burgonya korábban nagyobb területet foglalt el a megyében, mostanra már kevesebbet termesztenek Zirc és Olaszfalu környékén, ahol továbbra is hagyományos növénynek számít. A betakarítás ott a háromnegyedénél tart, valamivel jobb, mint átlagos hozamokkal. A betakarításon túl már készítik elő a talajt az őszi vetéseknek, mindenhol, ahol csak lehet, folyik az őszi árpa, őszi búza és rozs alá a talaj megmunkálása. A káposzta többnyire magánkertekben jellemző, illetve Zirc és Olaszfalu térségében. Elkezdték betakarítani, de ebben az esetben a piaci igényekhez igazodva folyamatos a szedése. A szintén ősszel érő tök nem jellemző a megyében, egy-két helyi termelő foglalkozik olajtökkel, szerény mennyiségben, családi gazdaságokban.
A piacokra tehát folyamatosan kerülnek a helyi zöldségek és gyümölcsök, a szüret után pedig lehet koccintani a munka jól megérdemelt eredményével, musttal.