Gazdaság

2016.04.11. 13:44

Fontos az öngondoskodás

A társadalom öregedése ma már egyre égetőbb probléma. Egyre több a nyugdíjas, ugyanakkor egyre kevesebb az aktív foglalkoztatott, akik kitermelik számukra az ellátást, éppen ezért fontos az öngondoskodás.

Piltman-Horváth Barbara

Problémát okoz a nyugdíj kigazdálkodása az államnak, hiszen egyre kevesebb az aktív dolgozó, akik a mostani idősek ellátását biztosítják. A magánnyugdíjpénztár jó megoldás volt, de az állami beforgatással ez a lehetőség megszűnt, így már csak a foglalkoztatottaktól vont nyugdíjjárulék biztosítja az alapot az ellátáshoz.

Egy felmérés szerint míg 2015-ben globálisan az emberiség 8 százaléka 65 év feletti, 2050-re ez a szám 15 százalékra fog emelkedni. Európában már most is elég magas, 17 százalék a nyugdíjaskorúak aránya, 2050-re már több mint a negyede, a földrész 26 százaléka 65 éven felüli lesz. Ez a felosztó-kiróvó elven működő nyugdíjellátásban már komoly gondot fog okozni.

Egyre többet halljuk, hogy a következő generációnak már nem lesz állami nyugdíja, a most munkába állóknak már előre kell gondolkodniuk, az öngondoskodás egyre nagyobb szerepet kap. A fiataloknak már most el kell kezdeniük a nyugdíjasévekre gondolni, megtakarításaikat erre a célra is kell fordítaniuk. Ebben segítenek az önkéntes nyugdíjpénztárak, amikbe meghatározott összegeket lehet befektetni, amik segítségül lesznek az időskori pénzügyi gondok elhárításában.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakban célzott megtakarítással a nyugdíjasévekre tudunk félretenni, ebből adódóan hosszú távú befektetés. A pénztári belépéstől számítva tíz évig nem feltörhető, gyakorlati példával élve, ha most, 2016-ban úgy dönt, hogy belép egy önkéntes nyugdíjpénztárba, 2026-ban jár le tagságának tízéves kötelező várakozási ideje. Az egy évtizedet törvény írja elő, tagként ezután tudunk hozzáférni a megtakarításunkhoz. Addig azonban tudjuk emelni mind a havi megtakarítás összegét, mind eseti, nagy összegű befizetésre is van lehetőségünk. A pénztárba befizetett pénzt az intézet forgatja, az abból szerzett hozam adómentes, így kamatadó sem terheli. Ha időközben pénztárat szeretnénk változtatni, az sem akadály, nem indul újra a tíz év, az első belépéstől számolódik a várakozási idő.

A tíz év letelte után választhatunk, hogy kilépünk a pénztárból vagy továbbra is tagok maradunk. Amennyiben a további tagsággal szeretnénk élni, több lehetőségünk is van. Nem vesszük ki az addigi megtakarítást, és az eddigi feltételekkel maradunk tagok, vagy csak a hozam kifizetését kérjük, esetleg egy nagyobb összeget veszünk ki, vagy egy összegben kérjük a megtakarítás kiutalását.

– A megtakarításokat érdemes minél előbb elkezdeni, akár kis összegekkel is, az egyik önkéntes nyugdíjpénztárban például a minimum havi tagdíj 3000 Ft/hó (évi 36 000 Ft), és a befizetések összege bármikor emelhető, vagy lehetőség van eseti befizetésekre is. – Az éves maximális adókedvezmény (150 000 Ft) kihasználáshoz évente akár 750 000 Ft befizetés is teljesíthető. Az önkéntes nyugdíjpénztári forma a piacon az egyik legkedvezőbb megtakarítási forma, hiszen a befizetéseket alacsony költségek terhelik. Intézményünk az éves befizetésekre sávos költséglevonást alkalmaz, a legmagasabb tagdíjfizetési sávra számolva; pl. évi 300 000 Ft befizetés esetén a költséglevonás nem éri el az évi 10 000 forintot sem.

Amennyiben valaki 45 éves korában kezd el havi 10 000 forintos összeggel előtakarékoskodni (hátralévő idő a jelenlegi szabályok szerint 20 év), 3,5 százalék éves kamattal és a 20 százalék adókedvezménnyel számolva nyugdíjba vonulás után körülbelül havi 23 000 forint járadékkal számolhat 20 éven keresztül.

Egy másik nagy önkéntes nyugdíjpénztár felmérései szerint a magyar társadalomban ellentmondás van a nyugdíjjal kapcsolatban, hiszen a lakosság 85 százaléka számára kiemelten fontos az időskori anyagi biztonság, ezzel szemben 65 százalékuknak nincsen nyugdíjcélú megtakarítása és nem is tervez félretenni öregkorára. – Sokan még mindig valamilyen nyugdíjcsodában bíznak, de egyre többen kezdik felismerni, hogy ha kis összegekkel is, de érdemes készülnünk a nyugdíjasévekre.

Aki 40 évesen elkezd havi 5000 forintot félretenni egy nyugdíjpénztári számlára, az 2,5 millió forintot halmozhat fel idősebb éveire, így jelentősen tompíthatja a nyugdíjba vonuláskor tapasztalt bevételkiesést. Éppen ezért érdemes minél előbb elkezdeni félretenni, akár néhány ezer forintot is. A legnagyobb hazai pénztár tapasztalatai szerint egyre többen követik ezt a taktikát, hiszen a 2015-ben csatlakozott közel 10 000 új tag 60 százaléka 44 évesnél fiatalabb, és a havi tagdíjvállalások 65 százaléka az 5–10 000 forint közötti tartományból érkezett.

– Nincs ilyen jellegű megtakarításom, nem vagyok tagja egyik magánnyugdíjpénztárnak sem – mondta megkeresésünkre a 32 éves Samu Zoltán. – Habár fontosnak tartom a távolabbi jövőről való gondoskodást is – már csak azért is, mert kiszámíthatatlan, hogy az állami nyugdíjrendszer milyen ellátást biztosít majd –, figyelembe véve a jövedelmem adta lehetőségeket, a jelenlegi élethelyzetben másfajta megtakarítási formá(ka)t preferálok. Például lakáscélú, illetve egyéb rövidebb lejáratú lekötést vagy befektetést választok. Mindenképpen olyat, aminél nincs kockázat, még akkor is, ha a hozam így jóval alacsonyabb.

Péter Tamás már kilenc éve tesz félre, folytatni fogja, ha lejár a kötelező megtakarítási idő

A szintén 32 éves Péter Tamás ezzel szemben már 2007 óta tesz félre ilyen céllal. – Leginkább a mindenkori minimumösszeget, de mivel ezt a cafeteriakeretemből fizetem, így az is befolyásolja. Mindenképpen szerettem volna valamilyen hosszabb távú megtakarítást, öngondoskodást. A nyugdíjpénztár mellett egy életbiztosítással egybekötött megtakarításom is van, valamint az államilag támogatott lakástakarékossági lehetőséget is kihasználom.

Tamás elmondta még, hogy nemsokára lejár neki a kötelező tíz év, de ezután is folytatni fogja a nyugdíjpénztári megtakarítást.

Aki előre gondolkozik, és anyagi körülményei engedik, mindenképp fontolja meg a magán-nyugdíjpénztári számla nyitását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!