Gazdaság

2011.08.15. 06:20

Folyamatos növekedés - Fejlődés a garázstól az üzemcsarnokig

Ajka - Az egykori egyszemélyes városlődi vállalkozás mára Ajka egyik legnagyobb foglalkoztatója lett. A Kókai Kft. megalapítása óta folyamatosan fejleszt, legutóbb éppen új üzemcsarnokot avattak.

Tremmer Tamás

A Kókai Tömítéstechnikai Kft. 1995-ben alapította Kókai Mátyás okleveles vegyészmérnök, aki társként ebben is támaszkodhatott a feleségére. Egy városlődi garázsban kezdték a tevékenységüket, amit hamar kinőttek. A településen vásároltak egy 1700 négyzetméteres ingatlant magtárépülettel. Ezt a gyártásnak megfelelően átépítették, és az anyagi lehetőségeikhez mérten mindig továbbfejlesztették. Az üzlet beindult.

Kókai Mátyás elmondta, egy idő után azzal szembesültek, hogy megrendelőik a jó minőségű termékek mellett elvárásként fogalmazták meg a kiváló gyártási és egyéb körülményeket, ezt egy egykori magtárépülettel nem tudták biztosítani. Városlődről nem kívántak kivonulni, de ott nem jutottak megfelelő ingatlanhoz. 2004-ben úgy döntöttek, új csarnokot építenek. Ajkára, az Új Atlantisz Ipari Parkra esett a választásuk, ahol a hosszú távú fejlődés lehetősége biztosítottnak tűnt. A korábbi munkaerőt is meg kívánták tartani, a város e tekintetben is kézenfekvő választásnak tűnt, hiszen alkalmazottaik többsége a környéken élt.



Az elmúlt időszakban a vállalat fejlődése töretlen volt, minden évben nyereséggel zárták az évet, létszámban, erőforrásban egyaránt bővülni tudtak, tájékoztatott a tulajdonos. A Kókai Tömítéstechnikai Kft. sikeres működésének kulcsa a folyamatosan fejlesztés, a társaság a megtermelt profit jelentős részét minden évben visszaforgatta a vállalkozásba. Ennek köszönhető, hogy a műhelycsarnok nemzetközi viszonylatban is a legkorszerűbb gyártástechnológiai gépekkel, berendezésekkel, mérőműszerekkel van ellátva, ami szükséges ahhoz, hogy a megfelelő minőségű termékskálát tudja előállítani a világpiaci színvonalnak eleget téve.

A világgazdasági válság túlélését is ennek a szemléletnek köszönhetik. 2009-ben az árbevételük alig tíz százalékkal csökkent, miközben a vállalkozás olyan területen tevékenykedik - autóipar, tömegszállítás, tömegközlekedés, gépipar-, ahol a visszaesés mértéke 2050 százalék közötti volt, többen a tevékenységüket is megszüntették.

A kft. tavaly négy földrész 14 országában tevékenykedő 40 céghez szállította közvetlenül termékeit. Exportjuk meghaladta az 50 százalékot, idén ez a szám várhatóan eléri az 55-60 százalékot. A cégnek a folyamatos növekedés eredményeként ma már több mint 250 alkalmazottja van, éves árbevételük pedig mintegy hárommilliárd forint.

Legutóbbi beruházásuknál ugyancsak szem előtt tartották, hogy ne csak egy épületben gondolkozzanak, hanem egy olyan komplex létesítményben, ami a további fejlődés lehetőségét hordozza magában. A csarnokba folyamatosan telepítik a gépeket, ezekhez pedig veszik fel az embereket. A társaság két év alatt akár száz új munkahelyet is teremthet.

A napokban újabb beruházást avattak, közel 260 millió forintos fejlesztéssel bővítették meglévő üzemcsarnokukat. Ehhez a Közép-dunántúli Operatív Program telephelyfejlesztési pályázata keretében majd' százmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. Kókai Mátyás hangsúlyozta, hiába nyereséges a cégük, ennek ellenére sem rendelkeznek megfelelő tőkével ahhoz, hogy az elképzelt és a fejlődéshez szükséges beruházásaikat megvalósíthassák. Elengedhetetlen számukra a sikeres pályázat, amiből szerencsére már több is volt a társaság életében.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!