Gazdaság

2016.02.04. 16:50

Fokozódik a békéltető testület leterheltsége

Veszprém - Az elmúlt évben 343 ügyet tárgyalt meg a Veszprém Megyei Békéltető Testület, amiből 317-et befejeztek. Mozgalmas éveket tudhatnak maguk mögött, hiszen az utolsó két ciklus alatt 1821 ügyet fejeztek be az eljáró tanácsok.

Tremmer Tamás

Év végén járt le a békéltető testület mandátuma, a választást követően a testület tagjai részben kicserélődtek. Az elnök személye változatlan, mint ahogy az is, hogy egyre több a megkeresés. Az új tagok hamar a mély vízbe kerültek. Tavaly 343 ügy érkezett a testülethez, amiből 317-et befejeztek, tudtuk meg Vasvári Csaba elnöktől. A békéltető testület leterheltsége folyamatosan nő. Jól megfigyelhető az évenkénti emelkedő trend: 2008-ban 124 befejezett ügyük volt, 2009-ben 145; 2010-ben 227; 2011-ben 204; 2012-ben 239; 2013-ban 312; 2014-ben 253; 2015-ben 317. Az utolsó két ciklus alatt összesen 1821 ügyet fejeztek be az eljáró tanácsok.

Tavaly termékkel kapcsolatos ügyük 213 volt, ebből 205-öt lezártak. A termékekkel kapcsolatos jogvita adta ki az összes befejezett ügy kétharmadát. Szolgáltatás kategóriába 130 ügy tartozott, ebből 112 fejeződött be.

A termékes jogviták élén változatlanul a lábbelikkel kapcsolatos eljárások állnak, számuk hetven fölötti. Több mint 30-30 utcai és sportcipőt, lábbelit vizsgáltak meg az eljáró tanácsok, és zömében a vállalkozásokat marasztalták el. A panaszok nagy része azért került a testület elé, mert alig pár hetes vagy hónapos viselés után a ragasztások, varrások elengedtek, a szövetanyag kilyukadt, a talp/sarok jelentősen elvékonyodott, beázott.

Vasvári Csaba: A megkeresések száma állandóan emelkedik. A testület januárban 21 ügyben döntött
Fotó: Penovác Károly

A híradás-technikai termékekre csaknem negyvenen panaszkodtak. Itt is jelentős az emelkedés 2014-hez képest. Változatlanul gond, hogy az eladó kis- és nagyvállalkozásoknak nincs lehetőségük a szervizek véleményét felülírni. A szervizek pedig kötődnek a gyártóhoz, emiatt a fogyasztók általában nem tartják független szakvéleménynek az általuk leírtakat.

Vasvári Csaba kiemelte a nem orvosi rendelvényre kapható termékekkel kapcsolatos reklamációkat, melyekből tavaly 13 volt. Az ilyen ügyek száma tízzel csökkent, feltehetően azért, mert szigorították az üzleten kívül (például árubemutatókon) történő vásárlásokat. A közúti járművekkel és alkatrészekkel kapcsolatos ügyek száma megnégyszereződött, 12-re nőtt. Különösen szembetűnőek voltak a használt autók vásárlásával kapcsolatos problémák. Sajnálatosan állapították meg, hogy a vásárlók sokszor nem jártak el körültekintően.

A tárgyalt ügyek egyharmada szolgáltatásokat érintett. A befejezett 112 ügy közül 20 tartozott az építőipari kivitelezés kategóriába, e téren nincs számottevő változás. A villamos energiával kapcsolatos ügyek száma 16-ról kilencre csökkent. Megjelentek az üdülési joggal kapcsolatos ügyek, míg 2014-ben egy ilyen eset sem volt, tavaly már hét! A postai és távközlési reklamációk száma egyről négyre emelkedett.

Vasvári Csaba közölte, idei évük szintén eseménydúsan kezdődött. A testület januárban már 21 ügyben döntött. Az új tagoknak nem sok idejük maradt, hogy belerázódjanak a munkába. Továbbra is az a fő törekvésük, hogy olyan egyezség jöjjön létre a felek között, amelyet az eljáró tanács határozattal hagyhat jóvá. Ennek az a jelentősége, hogy ha a vállalkozás mégsem hajtja végre az egyezségben foglaltakat, akkor végrehajtási záradékot lehet kérni a bíróságtól, és így az már a végrehajtó feladata lesz.

Az elnök megjegyezte, sok pluszmunkát adnak azzal a kérelmezők, hogy beadványukat, kérelmüket több esetben olyan hiányosan küldik be, hogy emiatt nem kerülhet sor az eljárás megindítására. Az első hónapban 23 új ügy érkezett, ennek közel egyharmadában adtak ki hiánypótlási felhívást.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!