Gazdaság

2016.11.22. 20:35

A Bakonyi Erőmű szerint nekik még nem kell adót fizetni

Ajka - Tény, hogy nem fizetett még a Bakonyi Erőmű Zrt. ebben az évben helyi adót, de szerintük még nem is kell.

Piltman-Horváth Barbara

Ahogy arról korábban már írtunk, január elsejétől az ajkai önkormányzat emelte az építményadót és a telekadót is, ami helyi adóként saját hatáskörébe tartozik. Az addigi 1550 forint/négyzetméter/év építményadót az év első napjától 1750 forintra emelték, míg a telekadó esetében belterületi telkeken 300 forint/négyzetméter/év, külterületen 200 forint/négyzetméter/év.

A Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz az erőmű nyújtott be jogorvoslati kérelmet az emeléssel kapcsolatban. A helyi adók emelésekor a helyi sajátosságokat, az önkormányzat gazdálkodási követelményeit, illetve az adóalanyok teherviselő képességét együttesen kell vizsgálni, a kormányhivatal határozata szerint azonban az önkormányzat az adók emelésekor csak a saját gazdálkodási, gazdasági érdekeit tartotta szem előtt.

Azóta megérkezett a Bakonyi Erőmű Zrt. válasza is, Németh Frigyes, a vállalat vezérigazgatója tájékoztatta lapunkat arról, hogy, bár igaz, hogy idén még nem fizettek adót, tudomásuk szerint nincsenek is még kötelezve rá. - Hozott az önkormányzat egy rendeletet, ami alapján bevallottuk a telek- és építményadót. Amikor kiküldte a határozatot, mi megfellebbeztük a kormányhivatalnál - mondta.

- A kormányhivatal az építményadóra azt mondta, hogy fizetnünk kell, de az önkormányzat készítsen új bevallást, ami most novemberre készült el, és november végén kell majd befizetnünk. A telekadóval kapcsolatban is fellebbeztünk, amíg az eljárás tart, addig fizetési moratórium van érvényben.

A Bakonyi Erőmű Zrt. a kormányhivatal határozata után fog majd telekadót fizetniArchív fotó: Penk Tímea

- A kormányhivatal a Kúriához fordult, a Kúria pedig az önkormányzat javára döntött, a fellebbezésünkre a kormányhivatal fog majd határozatot hozni, hogy fizetnünk kell-e. Ha a határozatban benne lesz, akkor fizetni is fogunk - emelte ki Németh Frigyes. Az Erőművel szemben több peres ügye is van az önkormányzatnak, az egyikről nemrég döntöttek a Győri Ítélőtáblán. A sajtóközlemény szerint az ítélőtábla helybenhagyta a Veszprémi Törvényszék elsőfokú ítéletét, aminek keretében a bíróság elutasította a város keresetét, miszerint az erőmű megsértette az önkormányzat személyiségi jogait, lakosságmegtartó és lakosságvonzó képességét , adóerő-képességét , a vagyontárgyak jó állapotának fenntartásához fűződő jogát és jó hírnevét. Az önkormányzat kérte, hogy a bíróság tiltsa el az erőművet az önkormányzat személyiségi jogait sértő és/vagy veszélyeztető magatartástól; kötelezze az alperest a további károk megelőzéséhez szükséges intézkedések megtételére, a sérelmes helyzet megszüntetésére; valamint egymilliárd forint sérelemdíj megfizetésére. A jogerős ítélet szerint azonban elutasították a keresetet és 635 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezték az ajkai önkormányzatot.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!