Gazdaság

2016.05.30. 20:04

Fizetett szabadság jár a diákoknak is

Veszprém – Ahogy azt korábban megírtuk, a szakmailag releváns diákmunkát elfogadhatják szakmai gyakorlatként az egyetemen, főiskolán.

Piltman-Horváth Barbara

Ez nagyban megkönnyíti több ezer hallgató életét, aki, attól félve, hogy jövedelem esik ki a szakmai gyakorlat miatt, rengeteg időt töltött azzal, hogy olyan helyet találjon, ahol meg is fizetik és az egyetem is elfogadja. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a szakmai gyakorlat során foglalkoztatott diák a minimálbér legfeljebb 15 százalékát kaphatja, sokan viszont jövedelmet sem kapnak ilyesfajta munkavégzés során. A már elfogadott törvény azonban már nem korlátozza az összeget, a diákmunkásként megkeresett jövedelmet kapja majd a hallgató. A szabályozás szeptember 1-jén lép érvénybe, így a most megkezdett, nyári gyakorlatokra még nem vonatkozik. A korábban megkötött szerződések 2017. január elsejével megszűnnek. Az iskolaszövetkezeteknek alapszabályt is kell változtatniuk.  A diákmunka a munkajogi szabályozásból átkerül a szövetkezeti jogba. Ennek leglényegesebb eleme, hogy a legfontosabb munkajogi garanciák mellett fizetett szabadságot is biztosít majd a diákoknak.

A Magyar Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége közleménye szerint ilyen közel a nyári gyakorlatok megkezdése előtt nagy felbolydulást okozott volna a bevezetés, így szeptember elsejétől lép életbe a változás, és december 31-éig hagy átállást az érintetteknek az új rendszerre. Az adminisztrációs változáson kívül a hallgatók semmi mást nem vesznek majd észre, csak hogy könnyebb lett az életük. Nem lesz jövedelemkiesésük a szakmai gyakorlatuk miatt, a fizetett szabadságuk is biztosított, valamint a kötelező gyakorlatot is letudják, így szabad az út a diploma és a karrier felé.

Címkék#diákmunka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!