Gazdaság

2017.04.06. 17:41

Képesítéstől is függ a munkabér

Veszprém - Mint a legtöbb embernek, a közmunkások bérének nagysága függ a szakképzettségtől is.

Piltman-Horváth Barbara

Egy névtelenségbe burkolózó olvasónk jelezte, hogy a közfoglalkoztatottak sokszor nem ugyanazt a bért kapják a munkájukért. Elmondása szerint a szakmunkát végzőket is ugyanazért a bérért foglalkoztatják a közfoglalkoztatásban, mint akik csak például kaszálnak, és nem végeznek szakmunkát - mondta.

Az ügyben természetesen megkérdeztük az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivatalt is, milyen munkákat végeznek közfoglalkoztatásban, van-e bértáblájuk, illetve több fizetést kapnak-e a magasabb végzettségűek.

- Veszprém megyében jelenleg 3199 fő veszt részt közfoglalkoztatásban - válaszolta a kormányhivatal társadalombiztosítási és foglalkoztatási főosztálya. - A jellemző munkakörök: köztisztasági munkás, erdészeti, mezőgazdasági, egyéb segédmunkás, kubikos, illetve vannak takarító, hivatalsegéd, irodai kisegítő, épületgondnok, karbantartó és portás munkakörben felvett dolgozó is. A közfoglalkoztatottak részére megállapítandó bérek összege 80 ezer és 120 ezer forint között van, ami függ természetesen a munka jellegétől is, illetve a dolgozó szakképesítésétől is.

Sokféle munkát kínálnak a közfoglalkoztatottaknak, de megéri megpróbálni elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon Illusztráció: Shutterstock

Így előfordulhat, hogy két közmunkásnak nem azonos a fizetése. Márciusban újra-indult a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program, aminek célja, hogy minél több közmunkás próbáljon elhelyezkedni inkább vállalatoknál, cégeknél. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a támogatás ösztönzést jelent a közfoglalkoztatottak számára, hogy még a közfoglalkoztatási jogviszonyuk lejárta előtt elhelyezkedjenek a versenyszférában, ahol magasabbak a bérek, amit kiegészít az elhelyezkedési juttatás is.

A juttatás összege megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegével, 22 800 forinttal, amelyet havi bontásban, utólagos folyósítással kapnak meg a jogosultak. Azokat il-leti meg, akik a legalább egy hónapja fennálló közfoglalkoztatási jogviszonyuk helyett, a kérelem benyújtása előtti 30 napban határozatlan idejű vagy legalább egy évre szóló határozott idejű munkaviszonyt létesítenek az elsődleges munkaerőpiacon, és akik a kérelem benyújtását megelőző két éven belül leg-alább 180 napig közfoglalkoztatási jogviszonyban álltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!