Gazdaság

2016.07.26. 18:00

Figyelem, astrások! - Fontos határidő a becsődölt biztosítóról

Veszprém, Bukarest - Július 27-éig kell bejelenteniük kárigényüket a felszámolt Astra Biztosító károsultjainak.

Piltman-Horváth Barbara

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közlése szerint erre a határidőre azoknak a kárt szenvedett ügyfeleknek kell figyelniük, akik április 28-áig, a román biztosító jogerős felszámolásának elrendeléséig jelezték a kárukat - kivéve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítottakat -, de azt nem tudták forintosítani.

A kárbejelentést a román garanciaalaphoz (FGA) kell benyújtani minden casco-, lakás- és utasbiztosítási igénnyel kapcsolatban. Akiknek kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk volt a cégnél, csak a meg nem szolgált - a szerződés megszűnésének időpontja utáni időszakra vonatkozó, a biztosítónak már megfizetett - díjat követelhetik vissza, ez esetben a Magyar Biztosítók Szövetségéhez (MABISZ) kell fordulni.

Az Astra Biztosító működési engedélyét 2015. augusztus 31-én vonta vissza a román pénzügyi felügyelet (ASF), 2016. április 28-án rendelte el az illetékes bukaresti bíróság a biztosítótársaság felszámolását. Az összevont román pénzügyi felügyelet augusztus 26-án fizetésképtelenné nyilvánította a romániai Astra biztosítótársaságot, megvonta működési engedélyét és csődeljárást kezdeményezett ellene, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. A több mint hárommillió ügyféllel rendelkező, akkor még piacvezető Astra élére tavaly februárban rendelt ki felügyeleti biztost az ASF, amely 490 millió lejes (34,3 milliárd forint) tőkeemelést rendelt el. A részvényesek két részletben emeltek volna tőkét, de a második, 420 millió lejes emelésre nem került sor határidőn belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!