Gazdaság

2016.04.29. 14:28

Fényezés határidőre (x)

Legyen szó bármilyen jellegű fényezési munkáról, kevés a megfelelő szakember rá. Fényeztetni drága mulatság, de ez nem véletlenül van így. Egy kisebb feladatnál is rengeteg elő- és utómunka szükséges, emellett a maga az anyagköltség is kimagasló. Arról nem beszélve, hogy nem egy egyszerű szakma, a jó munkát pedig értékelni kell.

Egy-egy fényezés ideje sok mindentől függ. Milyen a jármű állapota, melyik részét szeretnénk lefújatni, mekkora a kezelendő felület. Sokan az előkészületeken próbálnak időt spórolni és ennek köszönhető a rossz minőségű eredmény. Először is elkerülhetetlen teljesen darabokra szedni az elemeket, ahhoz, hogy könnyedén hozzá lehessen férni. Előfordulhat, hogy az egész motort ki kell emelni, ha olyan jellegű a feladat.

Ez az alapja az egésznek, csak ezt követően kezdődik meg az tényleges munka – csiszolás, alapozás, kitt réteg felvitele és még sorolhatnám. Ha igazán ügyes a fényező, akkor is silány eredményt kapunk, ha nem a megfelelő helyen végzi el a műveletet. Számtalan garázsban, pincében, de még a szabad ég alatt végzett fényezéssel is találkoztam már. Ilyenkor szinte esélytelen, hogy megússzuk a porszemeket és bogarakat. A fényezőkabin nem csak tiszta helyet biztosít, de a hőmérséklet miatt bekövetkezett hibákat is kiküszöböli.

Ha fényezőt keresel, először mindenképpen nézd végig a fényezők referenciamunkáit. Ezek a képek általában az adott vállalkozó legjobban sikerült alkotásai, tehát ne elégedj meg ennyivel. Sajnos nem egyedülálló eset, hogy a hibák csak utólag derülnek ki. Például futottam már bele olyan esetbe, ahol kitámasztott állapotában matricázták fel a motorkerékpárt. Ez a helyszínen nem biztos, hogy egyből szembetűnik a tulajdonosnak, később azonban biztosan szóvá teszi csalódottságát a témával foglalkozó fórumokon. Éppen ezért ajánlott ezeket a bejegyzéseket is nyomon követni. Ha erre nincs elég időd vagy nincs kedved órákat kutakodni a neten, a Megbízható Cégek listája segítségedre lehet. A listán szereplő cégek ugyanis pontosan azért szerepelnek az oldalon, mert nincsen róluk kritika a világhálón.

Le kell azonban szögezni, hogy nem mindig a fényező a hibás. Ha nem kap elég időt, vagy olyan rossz állapotú járművet tesznek a keze alá, akkor a rossz végeredményért nem ő lesz a felelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!