Gazdaság

2016.10.24. 16:40

Éljen az egyenjogúság! De főnöknek inkább férfit szeretnénk

Tegye a szívére a kezét! Ön férfi vagy inkább női főnököt szeretne jobban? Negyven év felett tényleg inkább a nők a jó vezetők?

Piltman-Horváth Barbara

Menedzserpozícióban régi mondás, hogy a férfiak jó vezetők, de a nők negyvenéves koruk után lekörözik a férfiakat. Ebben közrejátszhat a tapasztalat, a rutin, megedződöttség, illetve, hogy addigra kiépítenek olyan kapcsolatot kollégáikkal, hogy meghallgassák és elfogadják javaslatait, így később, vezető pozícióban könnyebben véghez tudja vinni ötleteit. Az élet azonban sokszor rácáfolt már az elvekre,

A Randstad Workmonitor felméréséből ugyanis kiderül, a munkavállalók többsége a férfi vezetőkben bízik. Bár hatékonynak tartják a vegyes csapatbeosztást munka szempontjából, még nőként is szívesebben dolgoznak inkább férfi főnökkel.

Azt lehet tudni, hogy a jövedelmekben nagy a különbség, az Európai Unióban azonos pozícióban dolgozó nők bére 16 százalékkal marad el a férfiakétól, míg Magyarországon 18,4 százalék a különbség a férfiak javára. Minél magasabb pozíciót töltenek be a munkavállalók, annál nagyobbra nyílik ez az olló. A felmérés szerint minden második munkavállaló gondolja úgy, hogy felvételkor vagy előléptetésnél előnyben van az erősebb nem. A nők különösen rosszul látják helyzetüket, tízből hatan vélik úgy, hogy hátrányban vannak egy új állás betöltésénél vagy a munkahelyi előrelépésnél.

A megkérdezettek kilencven százaléka ugyanakkor szeret vegyes összetételű csapatban dolgozni, sőt, hatékonyabbnak is érzik az ilyen csoportokat. Minden negyedik válaszadó szeretne csak férfiakkal vagy csak nőkkel együtt dolgozni, de ami a legérdekesebb, hogy a hölgyek is inkább szavaznak a vegyes vagy csak pasikból álló csapatra. Az álszentséget viszont egyáltalán nem bírjuk, például, ha csak a sokszínűség miatt választanak egy teambe mindkét nemből.

A vezetőknél még rosszabb a nők helyzete, háromból két munkavállaló inkább dolgozna férfi vezetővel, még a hölgyek is, mindössze csak minden ötödik dolgozó örülne a gyengébbik nem képviselőjének főnökeként.

Az adatok leginkább annak fényében érdekesek, hogy manapság mekkora figyelmet kap a feminizmus. Mindenki a férfi-női egyen-jogúságért harcol, miközben vezetőként még mindig a férfiakat akarjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!