Gazdaság

2016.01.28. 12:21

Év végéig lecserélik az őstermelői igazolványt

Megyei körkép – Elérkezett az ideje annak, hogy a korábbi, papír alapú őstermelői igazolvány helyett egy sokkal többet tudó, könnyebben kezelhető, az ellenőrzéseket megkönnyítő plasztik alapú őstermelői igazolványt vezessenek be.

Tremmer Tamás

Idén plasztikkártya váltja fel a papíralapú őstermelői igazolványt. A cserét a falugazdászoknál kell intézni, nyilatkozta lapunknak Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Hozzátette, a korszerűsítés a mezőgazdasági termelők, a valódi őstermelők érdekében történik. Sokan – elsősorban kereskedők – visszaéltek az őstermelői igazolvánnyal. Például a budapesti nagybani piacon vásároltak zöldséget, gyümölcsöt, és azt helyben sajátként értékesítették. Többen adózási trükközésre használták az őstermelői igazolványt. Ezért a jövőben ugyanarra a tevékenységre – például szőlőtermesztő – vállalkozói és őstermelői igazolványt ugyanaz a személy nem kaphat! Ha valaki ipari tevékenységben vállalkozó, emellett lehet őstermelő.

Amikor a csere kapcsán felveszik az őstermelő adatait, neki akkor nyilatkoznia kell a földterületéről, az állatállományáról, az ültetvény felületéről, és mindezt hitelt érdemlően igazolnia is kell! A plasztikkártyával az ellenőrzés sokkal hatékonyabb és egyszerűbb lesz, amivel a csalók gyorsan kiszűrhetők. Mindez hozzájárul a piac tisztulásához, és teret ad a valódi őstermelőknek.

Az a személy, aki saját feldolgozottságú terméket állít elő és azt árulja, a piacon az igazolványszámmal egyetemben ki kell írnia, hogy ez saját előállítású termék. Ez egyfajta bizalomerősítés a vevő irányába, de ezt az információt az ellenőr le is tudja kontrollálni.

Akinek március 20-ig jár le a régi őstermelői igazolványa és meghosszabbítja, annak január 1-jétől visszamenőleg lesz érvényes az új igazolványa. Akinek ezt követően jár le, annak a kiváltás napjától lesz hatályos. Az év végéig az összes papír alapú igazolványt lecserélik. Aki nem kéri az új igazolványt, az automatikusan kikerül a regisztrációból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!