Gazdaság

2015.04.19. 13:28

Európában az oktatás befektetés a jövőbe

Budapest – Európának azzal kellett szembesülnie, hogy nem volt képes kikeveredni a válságból, ezért át kellett gondolni működését és lehetőségeit – hangsúlyozta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a Joint Venture Szövetség (JVSZ) rendezvényén.

Osváth Sarolta

A csütörtöki üzleti reggelin Navracsics Tibor a Jean-Claude Juncker vezette új bizottság első félévéről beszámolva elmondta: a jelenlegi bizottság munkáját az egyre erősebben jelentkező reformigény előzte meg. Éppen ezért – folytatta Navracsics Tibor – a Juncker-bizottság jelszavai is alapvetően az EU gazdasági helyzetére reagálnak, a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés, a befektetések megteremtése, segítése az elsődleges célpont. A jelenleg prioritást élvező témák közül kiemelkedik a befektetési csomag, melynek keretében az unió az Európai Befektetési Bankkal közösen projektcélok megvalósítását támogató konzorciumot hozna létre. A jövő évben induló befektetési csomag két kiemelt területe az infrastrukturális fejlesztések, illetve az oktatás, felnőttképzés magasabb szintre való emelése.

– Megkerülhetetlen, hogy Európa versenyelőnyeinek megtartásához vagy növeléséhez le kell számolni azzal a nézettel, ami szociális kérdésként áll az oktatáshoz. Az oktatás befektetés. A kultúra, a tudásbázis, a minőség jelenti szinte Európa utolsó megmaradt versenyelőnyét – jelentette ki Navracsics Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!