Gazdaság

2015.10.01. 14:02

Ételre vagy flancra költik a nyugdíjat?

A magyar nyugdíjasok az uniós átlagnál kevesebbet költenek rezsire, de jelentős összeget adnak ki az étkezésre.

Napló-információ

Ezek a megállapításokaz Allianz International Pensions által elvégzett, 32 európai országra kiterjedő elemzés eredményeit tükrözik. A magyar nyugdíjasok rezsire és mindennapi élelmiszerre költenek a legtöbbet, előbbire jövedelmük 27,7 százalékát, utóbbira pedig 24,6 százalékát fordítják. Az eu-s átlaghoz képest a magyar nyugdíjasok arányaiban jóval több pénzt, havi jövedelmük 8,6 százalékát fordítják egészségügyi kiadásokra.

A rezsi, élelmiszer és egészségügy után a rekreáció és kultúra következik a költekezési sorrendben, ez a havi kiadásaik 7,1 százalékát teszi ki, kissé lemaradva az uniós átlagtól, ami 8,2 százalék. Az olvasás terén árnyalatnyi az eltérés, hiszen az EU-ban 1,3 százaléknyi a könyvekre, újságokra fordított pénz, míg Magyarországon 1,2 százalék. Ruhavásárlásban azonban nagyon visszafogottak a magyar nyugdíjasok, ebben csak a bolgárok, a románok és a lettek költenek kevesebbet bevételeikhez képest. A britek szívesen költenek otthonukra, az osztrákok pedig előszeretettel használják ki az utazási irodák üdülési ajánlatait.

Az elemzés felhívja a figyelmet az európai nyugdíjasok mindennapi, rezsiköltségeken és élelmiszeren felüli kiadásai közötti jelentős különbségekre. Az elemzés eredményei például ellentmondanak annak a közhelynek, hogy a németek számára mindennél fontosabb az autójuk – valójában havi jövedelmüknek mindössze 3,4 százalékát fordítják autóvásárlásra, ami lényegesen alacsonyabb a listát vezető norvég nyugdíjasok által erre a célra fordított 8 százaléknál. A magyarok a németekhez hasonló arányban, 2,4 százalékot áldoznak erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!