Gazdaság

2015.06.23. 19:36

Erősödött a megyei vonal - Vörös Bélát választották a szervezet alelnökévé

Budapest/Tapolca – Lemondást követően Vörös Béla tapolcai vállalkozót választották az Ipartestületek Országos Szövetsége alelnökévé, aki az Iposz ajkai elnökének a munkáját segíti.

Tremmer Tamás

A cselekvési program elfogadása mellett személyi kérdések is napirendre kerültek az Iposz XXXII. közgyűlésén, amelyet a közelmúltban tartottak. Németh László, a szervezet ajkai elnöke a Naplónak elmondta, a közgyűlés megállapította, az Iposzt alkotó tagság továbbra is főleg az öt fő alatti mikro- és kisvállalkozás, egyéni vállalkozó, kisiparos. Szerepük szinte minden településen meghatározó a termelésben, a szolgáltatásban és a foglalkoztatásban.

A cselekvési programjukban célul tűzték ki, hogy a hazai és nemzetközi tevékenység eredményes végrehajtása érdekében, a szakmai, a gazdasági, a társadalmi kapcsolatokra, az információs és szervező munka erősítésére, a szolgáltatások bővítésére koncentrálnak. Ezzel a 196 ipartestület, valamint a tagság működési feltételeinek és versenyképességének javítását, a pozitív jövőképének alakítását segítik. A program tartalmazza a kézművesség hagyományainak megőrzését és továbbvitelét, értékeinek bemutatását és népszerűsítését segítő feladatokat. Rögzítették a szövetség információs és szolgáltató rendszerének bővítését, a kommunikáció és a szervezetfejlesztés feladatait.

Programjuk a tagság megyei és kistérségi fejlesztési tervekbe történő bekapcsolását, a működésüket meghatározó jogszabályok előkészítésében az érdemi közreműködést, az uniós és hazai források, pályázati, hitel, fejlesztési, beruházási, piaci lehetőségek feltárását tervezi.

Németh László szerint kiemelt hangsúlyt kell fektetni a szakképzésre, a felnőttképzésre is, valamint a duális képzésben a szakmaiságra.

Lemondást követően a közgyűlés az Iposz új alelnöknek Vörös Béla tapolcai kisvállalkozót választotta meg. Vörös Béla a Naplónak elmondta, nagyon sok feladat vár rá. Az eseti pályázatok irányítása, bankügyletekkel való teendők ellátása, szervezési feladatok ellátása, irányítása vár rá. A szervezeteknek mankót kell adni, az érdekképviseletüket el kell látni. Az ipartestületek bevonásával nagyon fontos az érdekfeltáró tevékenység.

Véleménye szerint meg kell újítani az Iposz kommunikációs rendszerét, kifele éppen úgy, mint szervezeti szinten. Az érdemi párbeszéd és az érdekegyeztetés erősítése érdekében kezdeményezni és bővíteni kell a partnerségi együttműködést a kormányzati, a hatósági, az önkormányzati a kamarai szervekkel, éppen úgy, mint a megyei és a regionális tagszervezetekkel. E téren szintén lesz munkája. Az együttműködés a jövőben nagy szerepet fog játszani az Iposz életében, ennek a hozadéka az lehet, hogy az egész szervezetet meg tudják erősíteni.

Mindig aktív volt

Vörös Béla éppen 30 esztendeje lépett a vállalkozók rögös útjára. 1984-ben másodállásban kezdte a vállalkozását, 1989-től pedig már főállású számítástechnikai egyéni vállalkozóként dolgozott. 1992-ben alapította meg Balaton Elektronika Kft.-ét, amelynek azóta ügyvezetője.

A közéletben is aktivizálta magát. A társaság alapításától kezdve tagja a helyi ipartestületnek. 1994. áprilisában, önkormányzati együttműködéssel alakult meg a Tapolca és Környéke Vállalkozóinak Egyesülete, amelynek 1-2 év megszakítással az elnöke volt. E két szervezet, illetve a Tapolcai Iparos Kör 2010-ben egyesült, ekkor jött létre a Vállalkozók Területi Ipartestülete, amelynek elnökévé választották. Munkájára, aktivitására országosan is felfigyeltek, ennek köszönhetően az Iposz alelnökévé választották. Úgy fogalmazott, hogy olyan fokú bizalom nyilvánult meg irányába, amit nem volt illő visszautasítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!