Gazdaság

2015.10.02. 14:12

Erősítik a horgászturisztikát

Tihany - A Balatonnak jelenleg sem turisztikailag, sem horgászturisztikailag nincs olyan értéke, mint amilyennek az adottságaiból lennie kéne.

Tremmer Tamás

Mindezt Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára jelentette ki Tihanyban, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. második Balatoni Horgász Konferenciáján. Hozzátette, a biztonságos balatoni haltelepítések érdekében a BHN-nek vissza kellene kapnia a tó körüli tógazdaságokat. A halászat betiltásával kapcsolatban megemlítette, a horgászat, a horgászturisztika fejlesztése nemzetgazdasági szinten jól tapinthatóan többet hoz, mint a halászat.

A házigazda Szári Zsolt BHN vezérigazgató úgy vélte, miközben a társaság gondjai nem változtak, a balatoni horgászoknak nem lehet okuk panaszra.

A Limnológiai Intézetben tartott konferencián a tudományos szekció kereteiben belül Kiszely Pál a tízlábú rákokról, Balogh Csilla pedig a kagylóról, mint a ponty legfőbb táplálékáról tartott előadást.

A horgász szekcióban Szári Zsolt a balatoni halgazdálkodás aktuális kérdéseről értekezett. Az új balatoni horgászrenddel kapcsolatos tapasztalatokról Nagy Gábor horgászati ágazatvezető beszélt. Tulipán Tibor horgászturisztikai menedzser a behúzós horgászat első évi tapasztalatairól osztotta meg a hallgatósággal. Bokor Károly, Sztahovits Péter a balatoni süllőállomány védelméről beszéltek.

A konferencia keretében adták át az újonnan alapított Balatoni Horgászatért díjat, amelyet elsőként Kiszely Pál, illetve Zákonyi Botond érdemeltek ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!