Gazdaság

2015.07.07. 13:28

Érdemes nyugtával dicsérni a napot! - Fokozott adóhivatali ellenőrzések nyáron

Gyulafirátót – Egyik olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy egy bizonyos közterületi értékesítőnél rendre nem kap nyugtát, melyet követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adóigazgatóságát kérdeztük a nyári tapasztalatokról.

Heffler Péter

Az adóhivatal elmondása alapján a forgalmas helyek mellett leggyakrabban a piaci- és a közterületi értékesítések alkalmával nem teljesítik nyugta-kibocsátási kötelezettségüket az adózók, valamint a késő délutáni és éjszakai órákban is nyitva tartó egységeknél sűrűn fordul elő mulasztás.

Azok az adózók, akik nem adnak számlát, nyugtát, az Adózás rendjéről szóló törvény alapján egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatók. Akik pedig egy éven belül többször nem tesznek eleget ezen kötelezettségüknek, üzletbezárással, illetve üzletbezárást helyettesítő mulasztási bírsággal is számolniuk kell, állt a lapunknak küldött közleményben. Továbbá nemcsak az adózó bírságolható, hanem az adózó alkalmazottja, képviselője vagy az értékesítésben közreműködő magánszemély is, tehát mindenki, aki a szabályokat megsértette.

Az engedély nélkül árusítók – akik üzletszerű, tartós vagy rendszeres tevékenységüket adószám nélkül folytatják – esetében szintén mulasztási bírság szabható ki, és árukészletük lefoglalására is sor kerülhet. Gyulafirátóti olvasónk tapasztalata valószínűleg nem egyedi eset, éppen ezért a NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága kiemelte, hogy az adóhivatal helyszíni vizsgálatokkal a különböző kereskedelmi, és vendéglátó-ipari egységekben, üzletekben, szolgáltatások helyszínén biztosítja az adóhivatal jelenlétét.

– Ennek az elvárásnak megfelelően az idei nyáron is jelen leszünk a különböző rendezvényeken, fesztiválokon, piacokon és kirakodó vásárokon. Nyári ellenőrzés-sorozatainkat július és augusztus hónapban különösen intenzíven végezzük, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor jellemzően lazul az adózási fegyelem. A számla- és nyugtakibocsátás mellett ellenőrzéseink kiterjednek az áruk eredetének vizsgálatára és a foglalkoztatás szabályszerűségére is – adott tájékoztatást az adóhivatal. Nem érdemes tehát trükközni, még az alkalmazottak bejelentésével sem, mert e területen is magas mulasztási bírság kiszabását teszi lehetővé a hatályos jogszabály. Felhívták még a figyelmet arra, hogy várható az ilyen esetekben a bevallások utólagos ellenőrzése, ahol az adóhatóság már becsléssel is megállapíthatja a bejelentés nélkül foglalkoztatott után fizetendő közterheket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!