Gazdaság

2017.02.26. 12:45

Egyszerűbb és átláthatóbb?

Veszprém - Küszöbön a tavasz, a csok élesztgeti az építkezési szándékot. Mi vár most azokra, akik házépítésbe kezdenek?

Őrsi Ágnes

A Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elnöke, Zalavári István tervezőként és műszaki ellenőrként is jól ismeri ezt a terepet. Vele beszélgettünk arról, hogy mit ígér a hamarosan fellendülő építkezési szezon. Mi a helyzet a tavaly bevezetett egyszerűsített bejelentési eljárással?

- Aki laikusként nézi a tavaly bevezetett rendelkezéseket, azt is gondolhatja, hogy egyszerűbb lett az építkezés, hiszen például az építési hatóság nem engedélyez, csak tudomásul veszi a szándék bejelentését, ami az e-napló megnyitásával és a tervek feltöltésével intézményesül. A valóság azonban az, hogy az új rendelkezés szigorítást jelent, hiszen az engedélyeztetési tervnél jóval részletesebb, szakágakkal kiegészített kiviteli tervet kell feltölteni az e-építési naplóba, a világhálóra, ahol a feltöltéssel aktivizálódik a szándék. Attól kezdve az építési hatóság bármit, bármikor ellenőrizhet.

- Mi a véleménye az e-naplóról?

- Úgy gondolok rá, mint az adóhatósághoz bekötött pénztárgépre. Amikor először hallottam róla, azt hittem, nehéz és hosszadalmas lesz bevezetni, de viszonylag zokszó nélkül átment. Általa az állam szinte megfizethetetlen információkhoz jut, ám akik az adatokat szolgáltatják, azért nem maradéktalanul boldogok. Azt sem gondolom, hogy egy-egy kőművesmester mobiltelefonról esténként kitölti az elektronikus építési naplót, de talán tisztult a helyzet.

Az eredeti cél az volt, hogy utol lehessen érni a tipikusan szürke helyzeteket, amikor nem ott, nem úgy, nem abból az anyagból sikerült valamit kivitelezni, ráadásul számla nélkül. Mivel az e-naplóban a szerződésektől kezdve a napi munkavégzésig minden apró részletnek nyoma van, valószínűleg teljesült az állami szándék; jóval kevesebb adminisztráció is elég lesz ahhoz, ha nyomon akarnak követni egy építkezést.

Zalavári István: Az új rendelkezés szerint az engedélyeztetési tervnél jóval részletesebb kiviteli tervet kell feltölteni az e-építési naplóba. Attól kezdve a hatóság bármit, bármikor ellenőrizhet   Fotó: Nagy Lajos

- A változások ismeretében mit tanácsolna ma egy építtetőnek?

- Mindenekelőtt azt, hogy készíttessen építési tervet. A másik fontosabb javaslatom, hogy hívják meg a tervezőt az építési naplóba, legyen módja rá, hogy napról napra értesüljön a történésekről. Ma a helyzet az, hogy a kivitelező, amint megjelenik a helyszínen, áttervezi a házat, a tervet a legritkábban veszi elő, és az elinduló problémalavinában, amit a bíróság sem tud megállítani, nem derülhet ki az igazság.

Minden módosításnál háromoldalú jegyzőkönyvet kellene felvenni a tervezővel, a kivitelezővel és az építtetővel, hogy világos legyen, az eltérés mitől válik egyenértékűvé az eredeti megoldással. Ugyanilyen fontos, hogy legyen ott a tervező vagy a műszaki ellenőr nyilatkozata, hogy látta, mielőtt eltakarták volna a változtatást. A nyilvánosság ebben az esetben is védelem, lehetőség arra, hogy kiderüljön, miből eredt a későbbi gond. Ezekre a lépésekre figyelni elsősorban a műszaki ellenőr feladata, hogy tisztán lehessen látni egy-egy utólagos reklamáció esetén.

- Röviddel a bevezetése után úgy tűnik, az e-napló inkább az ellenőrző hatóság munkáját segíti, hiszen utólag nem lehet beleírni, módosítani; mivel a szerződéses díjakat is fel kell tüntetni, a munkavállalók újabb köre kerül a látótérbe, de további előnyök még nem látszanak.

- Normális rendszerben nem a csibészségre kellene számítani, azon töprengni, mit hogyan lehet majd megelőzni, kivédeni, szankcionálni. Normális építkezésnél sem a tervező, sem a műszaki ellenőr nem erre készül. Az idei évtől, január 1-jétől az épületek felújítása, bővítése, átalakítása is a látszólag könnyített, csupán bejelentésre kötelezett kategóriába tartozik, amit viszont minden részletében rögzíteni kell az e-építési naplóba. Úgy látom, pár igazán nagy beruházást kivéve minden építtetőnek úgy kell számolnia a teljes körű hatósági figyelemmel, hogy ahhoz az állandó betekintési lehetőséget az adott építkezés e-naplója jelenti.

- Vajon ezek a folyamatok hogyan zajlanak tőlünk nyugatabbra?

- Nyugat-Európában egy-egy nagyobb beruházásnál természetes, hogy először egy konténert telepítenek telefonnal, internettel a műszaki ellenőrnek, az építtető építésvezetőjének, aki mindenen rajta tartja a szemét, akin keresztül maga az építtető is informálódik. Ha pedig valamiről az építtető a műszaki ellenőrénél előbb szerez tudomást, a műszaki ellenőr azonnal elbúcsúzhat az állásától.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!