Gazdaság

2016.04.13. 12:53

Elszállhat a fagyi ára, veszélyben a nyár

Mintegy százötven százalékkal emelkedett a madagaszkári vaníliabab ára tavaly a gyér termésnek köszönhetően.

Perei Dóra

Mivel a szigeten fellelhető paszulyból biztosítják a világpiaci kereslet felét, elképzelhető, hogy a történtek miatt idén mélyebbre a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha fagylaltozni szeretnénk.

A Guardian egy korábbi híre lesújtó hírt közölt a napokban a fagylalt szerelmeseivel, amely szerint a cukrászdák, illetve a jégkrémgyártók is megpróbáltatásokkal teli évnek néznek elébe a szegényes vaníliabab-termés következtében. A Mintec adatszolgáltató cég adatai alapján a madagaszkári vaníliabab ára 2016 januárjában körülbelül ötvenkilencezer forint/kilóra (száznegyvennégy angol fontra) rúgott a 2015-ös, kilónkénti huszonötezer forintos (ötvenkilenc angol font) árhoz képest.

A fagyiárak emelkedésére sokan érzékenyebben reagálnának, mint a tőzsdei árfolyamváltozásokra. A képen Schőnig Györgyi
Fotós: Penovác Károly

A vállalat elemzői szerint az emelkedés 2012–2013 környékén vette kezdetét, és ez azóta sem ért véget. Ha a vaníliaárak magasak, a gazdálkodók gyakran korábban leszüretelik a termést, a bab minőségének rovására. Mivel a vanília a cukrászipar egyik legköltségesebb összetevője, az árnövekedés leginkább a cukrászipart érintheti, akik jó eséllyel kénytelenek lesznek a vásárlókra hárítani többletköltségeiket. Fagylaltgombóc méretet meghaladó gombóccal a torkunkban keltünk útra, hogy megtudjuk, a lesújtó hír valóban árnyékot vet-e a nyári falánkságunkra. „Az elmúlt négy évben valóban növekedésnek indult a vanília ára, ám ez sokkal inkább a cukrásztrendek változásának, mintsem a terméshiánynak tudható be” – kezdi beszélgetésünket Schőnig Zoltánné cukrászdatulajdonos. „A francia desszertek világszerte híresek, a tradicionális süteményeket, édességeket pedig évről évre több ország szeretné a magáévá tenni. Csakhogy a ’koppintás’ megnövekedett vaníliakereslettel jár.”

És ez, mint kiderült, még csupán a jéghegy csúcsa. Előzetes tudomásaink ellenére ugyanis a világkereskedelem tetemes (egyben legjobb minőségű) részét nem a madagaszkári, hanem a tahiti rúd biztosítja. A cukrászdák húsz-huszonöt dekagrammos kiszerelésekben juthatnak hozzá a vaníliarudakhoz, kapaszkodjanak meg, de az egy kilót meghaladó csomagolások ára meghaladja a százezer forintot! Az édesszájúak első számú favoritját ezután fagylaltkészítéshez, sütemények krémjeként, bonbonok töltelékeként egyaránt hasznosítják, és akkor még nem említettük a többi vállalatot, amelyek összetevőként hasznosítják a vaníliát (gondoljunk csak a parfümgyártásra). Ha mégis bekövetkezne a legrosszabb, a vanília helyettesítésének egyetlen módja a természetes aromák használata, ami intenzív ízt kölcsönözhetne a süteményeknek. A hangsúly a ’kölcsönözhet’-en van, hiszen aroma ide vagy oda, az eredeti vaníliának nincs párja. Arra a kérdésre, milyen mértékű árnövekedést tapasztalhatnánk a jelenlegi kétszáz-kétszázötven forint/gombóc fagylaltárakban, látatlanban nehéz lenne válaszolni. Hála az égnek, ezen most szükségtelen is gondolkodnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!