Gazdaság

2015.11.18. 20:16

Elmarasztalt cégek

A piacgazdasági körülmények között a vállalkozások rendkívül gyorsan nem várt nehézségekkel szembesülhetnek, ami alapjaiban rengetheti meg a működésüket.

Tremmer Tamás

Ennek következtében cégek szűnnek meg, alakulnak át, és hagynak maguk mögött adósságokat.

A feketelista.hu közhiteles állami nyilvántartásokon alapuló online adatbank a magyarországi cégekről, amely az adószám segítségével összekapcsolja a 2005. november 17. óta nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket. Ebben a listában több siófoki cég is szerepel, s nem mindegyik kedvező színben tűnik fel. Több céget is megbírságoltak a hatóságok a 2010. január 1-jétől napjainkig terjedő időszakban: munkaügyi elmarasztalást 12, fogyasztóvédelmi elmarasztalást négy céggel szemben kezdeményeztek a hatóságok.

Az elmúlt öt évben négy olyan siófoki vállalkozás akadt horogra, amely feketén foglalkoztatott dolgozókat. Ezek a következők: Aqua- Sole Kft., Frei-Go Vendéglátó Kft., Kölcsön-ad-vesz Kft., Sahara 07 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Ha ritkábban is, de előfordul, hogy valamelyik vállalkozás százmilliós nagyságrendű hiányt termel. A feketelista adatai szerint 2010. január 1-jétől hat vállalkozás hozott össze 100 millió forint feletti adóhiányt.

Az adóhatóság az elmúlt öt évben 33 cég esetében kezdett adószám-felfüggesztést, 313 céggel szemben kezdeményeztek adóvégrehajtást, a kényszertörlési eljárások száma 154 volt. A 2010. január 1-jétől a mai napig csődeljárás 3, felszámolási eljárás 252, végelszámolás 242 cég esetében indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!