Gazdaság

2016.01.11. 09:52

Elmarad a nádaratás?

Megyei körkép - A napokban indulhatna a nádvágás a Balatonnál, de az időjárás nem kedvez a munkálatoknak.

Tremmer Tamás

A balatoni önkormányzatoknak és a tóparti horgászegyesületeknek minden évben önként vállalt feladatuk a nádaratás, ami hozzájárul a növényzet megújulásához. Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a Naplónak elmondta, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság már kijelölte azokat a helyeket, ahol nem szabad nádat aratni. Ezek a tilalmi zónák az élővilág érdekeit (például védett madarak búvóhelyei) szolgálják. Ezeken kívül azonban lehetne nádat vágni.

Csonki István arról tájékoztatott, hogy akiknek ilyen szándékuk van, bejelentik a hatóságnak, hogy hol szeretnének aratni, ők pedig térítésmentesen kiadják számukra az engedélyt. A munkát január első napjaiban szokták kezdeni, de az időjárás nem kedvez ennek. Ahhoz, hogy az aratógéppel vízre lehessen menni, legalább 10–15 centis egybefüggő jégréteg kellene, erre pedig egyelőre esély sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!