Gazdaság

2016.07.12. 17:45

Ellenőrök a konyhákban - Vizsgálják a frekventált vendéglátóhelyeket a nyári szezon idején

Nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el július 1. és augusztus 31. között Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Németh Noémi

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok szakemberei a július 1. és augusztus 31. közötti időszakban ellenőrzik a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken és a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken működő kereskedelmi és vendéglátó-létesítményeket.

Folytatódnak az ellenőrzések a tejpiacon is, a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített fogyasztói UHT-tejeket vizsgálják - közölte az agrártárca. Emellett kiemelten ellenőrzik az előre csomagolt, fűszerezett, előkészített baromfitermékeket, a nyáron is népszerű halételeket, a sütőolajokat, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket is. A hatósági szakemberek által vett mintákat minden esetben a NÉBIH Nemzeti Referencia Laboratóriumaiban vizsgálják.

Érdemes tisztán tartani a főzőhelyiséget. Tavaly leginkább higiéniai hiányosságokat találtak Fotó: Balogh Ákos

Az országosan összehangolt nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai irányításával idén is a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatóságként eljáró főosztályainak, illetve a járási hivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályainak szakemberei végzik.

A hatósági ellenőrzés az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának feltételeire, az élelmiszer-biztonságra ható tevékenységekre, a forgalomba hozott élelmiszerek minőségére, valamint a termékek nyomon követhetőségére terjed ki. A nyári időszakra jellemző magas külső hőmérséklet miatt a hűtést igénylő élelmiszerek esetében a hűtési lánc folyamatos fenntartásának kiemelt ellenőrzése nagyon fontos - mondta el a Nébih munkatársa. Az előző évben az élelmiszer-előállítás területén leginkább higiéniai hiányosságokat, illetve a termékek minőségére vonatkozó problémákat tapasztaltak az ellenőrök. Az akcióellenőrzés adatai alapján a megvizsgált létesítmények 79 százaléka megfelelően működött. Higiéniai hiányosság a vizsgált vendéglátóhelyek 15 százalékánál fordult elő, az ellenőrzött egységek hat százalékát érintette valamilyen hatósági intézkedés. A megvizsgált vendéglátóhelyek 0,8 százalékánál vált szükségessé tevékenységkorlátozás.

A Nébih a büntetés mértékével kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta: a hatóság a feltárt jogsértés súlyával arányosan, a jogsértésben rejlő kockázat mértékének és jellegének figyelembevételével hozhat különböző intézkedéseket, melyek között szerepel a tevékenység végzésének határozott időre, teljesen vagy részlegesen történő felfüggesztése, korlátozása, a működés megtiltása és az újbóli működés feltételhez kötése is. A bírság mértékét az eset összes körülményére - a jogsértő állapot időtartamára és a jogsértő magatartás ismételt tanúsítására, a jogsértéssel elért előnyre, az eljárás alá vont személy gazdasági súlyára - tekintettel kell meghatározni.

Az idei nyári szezonális ellenőrzés célterületei a szezonálisan üzemelő, idegenforgalmi szempontból frekventált helyen működő kereskedelmi és vendéglátó-létesítmények, a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok, vásárok, a fagylalt-előállítás és -forgalmazás, az utcai, büfékocsis és mozgó vendéglátás. Az ellenőrzések során kiemelt termékek a fűszerezett, pácolt előkészített húsok, a sült hal, halételek, a fagylalt és a görögdinnye. Több termékből laboratóriumi vizsgálat céljából mintát is vesznek - tudtuk meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól.

- Amennyiben az ellenőrzések megelőző jellegűek, támogatom az intézkedést, de sokszor feleslegesen zaklatják a vendéglátóhelyeket. Ebben a szezonban egyébként is vadászni kell a munkaérőre, így a sok ellenőrzés megterhelő számunkra, hiszen nem tudunk minden szinten és szempontból profik lenni. Nagy segítség lenne, ha a hiányosságokra felhívnák a figyelmünket, mielőtt büntetnének - mondta el lapunknak Horváth Csaba, a balatonfüredi Halászkert Étterem ügyvezetője.

- Minden évben vannak hasonló ellenőrzések. Az előző évben kiemelten ellenőrizték éttermünkben a halakat, emellett a húsokra kellett jobban odafigyelni. Általában legfőképp az áru követhetőségét ellenőrzik, de mivel hazánkban többször előfordult, hogy az éttermek számla nélkül szerezték be a húst, az ellenőrzést szükségesnek és jogosnak tartom. Alapvetően pozitívak a tapasztalataink, az ellenőrök általában segítő szándékúak, leggyakrabban csak figyelmeztetnek a kisebb hiányosságokra - nyilatkozta lapunknak Fejes Ákos, a balatonalmádi Natúrkert Étterem tulajdonosa.

- Az éttermünkben egyszer már volt ellenőrzés az idei évben. Tapasztalataink alapján eddig csak figyelmeztetést adtak ki, nem volt komolyabb problémánk, büntetést nem szabtak ki éttermünkben. Legfőként a szavatossági időt ellenőrizték a hús- és tejtermékek esetében, valamint HACCP-ellenőrzések voltak a beszállítástól az értékesítésig. Természetesen folyamatosan készülünk az ellenőrzésekre a nyári szezonban, de az eddigiek alapján pozitívan értékeljük az ellenőrök hozzáállását - mondta el lapunknak Lajkó Frigyes, a balatonfűzfői Nike étterem ügyvezetője.

 

A bírságösszeg számításának menetét kormányrendelet határozza meg, megadva a különböző bírságok alapértékét, a súlyosbító tényezők alkalmazásának feltételeit, az esetenként alkalmazható szorzókat, továbbá a különböző okok miatt az egyes meghatározott gazdasági szereplőkre minimálisan és maximálisan kiszabható bírságok összegét. Az élelmiszerlánc-felügyeleti bírság legkisebb összege 15 ezer forint, legmagasabb összege 15 millió forint lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!