Gazdaság

2015.06.30. 17:49

Elkezdték az aratást, közepes a hozam

Megkezdődött Veszprém megyében az aratás, a mostani becslések szerint az átlagosnak megfelelő mennyiséget takaríthatnak be a gazdák az őszi árpából.

Marton Attila

Az őszi árpa negyedét levágták már a gazdálkodók a megyében, mondta érdeklődésünkre Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője. A többi kalászos betakarítása még nem kezdődött meg. A következő napok várható időjárása következtében azonban felgyorsulhat a többi gabonaféle érése is.

A jelenlegi becslések szerint az őszi árpánál valamivel négy tonna feletti termésátlag jellemző hektáronként, míg az őszi búzából 4,3 tonna. Az adatok a megye adottságai alapján átlagosnak számítanak. Az őszi árpa és a kalászosok a megye Balaton keleti oldalánál, Balatonkenese, Balatonfőkajár környékén érik először, valamint a nyugati csücskében a sekélyebb termőrétegű talajokon és Sümeg környékén. A felvásárlási árakról elmondta, ahogyan a korábbi években, úgy idén is betakarításkor még nyomottak az árak.

Az őszi árpa betakarítását végezték Veszprém határában is. Négy tonna feletti a termésátlag (Fotó: Penovác Károly)

A takarmányminőségű őszi árpa tonnánkénti ára negyvenezer forint körül van, míg a jó minőségű őszi búza esetében 43-48 ezer forint tonnánként, a takarmánygabonáé ennél valamivel alacsonyabb, mondta Radovits Tibor, aki felhívta a figyelmet, a végleges árak akkor alakulnak ki, amikor az eredmények alapján látszik, milyen hozamok lesznek, de ezekre a világpiaci trendek is hatással lesznek. Az Alföldhöz képest a megyében rendszerint később kezdik meg a munkát, ott néhány helyen már elkezdték a búza aratását is, mondta az igazgató. Hozzátette, a gazdák közepes hozamokat becsültek, a minőségről egyelőre nem lehet biztosat mondani, ugyanis azt jelentősen befolyásolja, hogy az érés utolsó fázisában és betakarításkor milyen lesz az időjárás.

Múlt héten próbaaratást végeztünk, hétfőn és kedden pedig belekezdtünk az aratásba, mondta érdeklődésünkre Szirmai János, az egyik mezőgazdasági cég ügyvezetője. Összesen három helyen 43 hektár területen aratnak, az őszi árpával végeznek is a napokban. A termés közepesnek ígérkezik. A betakarítás után egyelőre tárolják az őszi árpát, kivárnak, és figyelik az árakat. A meteorológusok előrejelzései szerint száraz meleg napok következnek, amely kedvező hatással lehet a többi gabonára is. Az őszi árpa mellett őszi búzát is termesztenek, ennél a fajtánál azonban még mintegy két hétre lesz szükség az aratás elkezdéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!