Gazdaság

2016.12.05. 12:53

Elismerés a Somlóért végzett munkáért

Somlójenő - A Somló térségéért és borászatáért eredményesen tevékenykedő személyeket díjaztak az András-napi bormester-találkozón. Ékes József, Fehérvári Károly, Györgykovács Imre és Vaczkó László kiemelkedő munkáját ismerték el az idén.

Penk Tímea

Somlóért - Tornai Endre emlékdíjat alapított a Tornai Pincészet, a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetsége és a Somlói Borrend Egyesület a Tornai Pincészet alapításának 70., Tornai Endre születésének 95. és halálának 5. évfordulóján. A díjat azok kaphatják, akik munkájukkal, teljesítményükkel és személyes példamutatásukkal eredményesen járultak hozzá a térség értékeinek megőrzéséhez, a Somló borászatának fejlődéséhez, borainak elismertségéhez, az emberi kapcsolatok erősítéséhez, a közösségi tudás gazdagításához, összességében a Somló és térségének fejlődéséhez.

Fotó: Penk Tímea

Az elismerést minden évben két kategóriában adják át. A Somló térségéért kiemelkedő teljesítményt nyújtott Ékes József közéleti szereplő, volt országgyűlési képviselő és polgármester, valamint Vaczkó László tanár, közéleti szereplő, volt polgármester. A somlói borászatért kategóriában kapott díjat Fehérvári Károly történész, borász, a Somló Borrend nagymestere és Györgykovács Imre borász, bortermelő. A rendezvényen Vörös Szilvia ismertette a kitüntetettek tevékenységét. A díjakat Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, Tornai Tamás, Unger Tamás, a Somlói Borrend elnöke és Horváth Zoltán, a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségének az elnöke adta át.


A találkozón Czerván György a szőlő- és borágazat helyzetéről tartott előadást, Tornai Tamás a Hegyközségi Nemzetek Tanácsa stratégiáit ismertette, Kocsis László egyetemi tanár a helyi fajták esélyeiről és lehetőségeiről beszélt, Májer János kutatóintézeti igazgató az idei évjárat eredményeit mutatta be a károk tükrében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!