Gazdaság

2016.07.18. 15:25

Elfogadják az elektronikus aláírást az unióban

Az új szabályozás szerint július elsejétől az Európai Unió egész területén érvényes, bizonyító erejű az elektronikus aláírás.

Németh Noémi

Az elektronikus aláírás szabályait meghatározó rendelet idén júliustól az egész unió területén szabályozza az elektronikus tranzakciókat - írja közleményében a Deloitte Legal jogi tanácsadó cég. Az új rendelkezésnek megfelelő aláírás során az ügyfelek számára egy elektronikus eszközre telepített szoftver jeleníti meg a szolgáltató rendszerében keletkezett dokumentumokat, amelyet az ügyfelek áttekinthetnek, majd elektronikusan rögzített aláírással szignálhatnak. Az aláíró saját kezű aláírásának biometrikus információival együtt tárolják az elektronikus dokumentumot, így lehetőség nyílik arra, hogy előzetesen kiadott tanúsítvány és aláíró kártya nélkül is lehessen olyan elektronikus dokumentumot létrehozni, amelyet harmadik személyek, bíróságok bizonyító erejű ok-iratként kötelesek elfogadni.

A digitális aláírás bármilyen dokumentumon joghatását, bizonyító erejét tekintve megegyezik a kézzel írott aláírással. Ahhoz, hogy egy magánszemély, egy vállalat vagy egy intézmény elektronikusan aláírhasson, és megkaphassa az ehhez szükséges hitelesítést, előzetes ellenőrzésen kell átesnie. Ennek során a szakemberek ellenőrzik a személyazonosságát és jogosultságát. Az ellenőrzés nagy megbízhatósággal garantálja azt, hogy ellenőrizhető legyen, ki írta alá a dokumentumot, pontosan milyen tartalommal írták alá a dokumentumot és mikor történt az aláírás. Egyetlen betű megváltoztatásával a dokumentum és az aláírás azonnal érvénytelenné válik - nyilatkozta Füzesi Csaba, a Netlock Kft. stratégai termékmenedzsere.

A cégeljárásról szóló 2006. évi V. törvény az ügyvédek számára már korábban is kötelezővé tette a cégeljárásban az elektronikus aláírás használatát. Július 1-jétől a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény is változott, bevezették az elektronikus pervitelt, és szintén bizonyos körben kötelező az elektronikus aláírás - nyilatkozta Albert Zoltán. Peres eljárásban vannak törvény által előírt esetek, amikor kötelező a jogi képviselet. Ez esetben, függetlenül attól, hogy a peres fél magánszemély vagy jogi személy-e, kötelező az elektronikus kapcsolattartás, ez- által az elektronikus aláírás használata. Amennyiben a peres fél gazdálkodószervezet, számára minden esetben kötelező az elektronikus kapcsolattartás, függetlenül attól, hogy jogi képviselővel jár-e el. Ezen kívül még egy további speciális eset található az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben is, mégpedig amikor az adóhatóság egy ellenőrzési eljárás során pénzügyi intézménnyel vagy befektetési szolgáltatóval kommunikál elektronikus rendszeren keresztül, ekkor is alkalmazzák. Tanúsítványokat a bizalmi felügyelet, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által nyilvántartásba vett bizalmi szolgáltatók bocsáthatnak ki. Ilyen szolgáltatóval kell szolgáltatási szerződést kötni elektronikus alá-írás, elektronikus bélyegző vagy elektronikus időbélyegző használatára - mondta el a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamara tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!