Gazdaság

2016.02.11. 19:40

Eldördült a startpisztoly – készülhetnek a megyei uniós pályázatok

Jól sikerült a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése és a Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal előkészítő munkája a 2014–2020-as uniós tervezési ciklussal kapcsolatban. Két évet töltöttek azzal, hogy felmérjék az igényeket szerte a megyében, hogy melyik település, vállalkozás mit szeretne megvalósítani.

Őrsi Ágnes

A 2014–2020-as uniós tervezési ciklusban pályázóként induló települési önkormányzatok munkáját köteles segíteni a megyei önkormányzat, ha az illető település kéri. Hogy ezt el tudja látni a hivatal, az idei első megyegyűlés a jogi és szervezeti feltételek megteremtésével foglalkozott.

Döntöttek a Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal szervezeti és működési szabályzatának módosításáról, a megnövekedett feladatok ellátáshoz szükséges személyi feltételek megteremtéséről, a Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal keretein belül egy új szervezeti egység, a Megyei Jegyzői Kabinet létrehozásáról. Módosították a 2015. évi költségvetési rendeletet, valamint a közgyűlés elfogadta az önkormányzat 2016. évi gazdálkodási kereteit meghatározó 2016. évi költségvetését.

Módosították a megyei közgyűlés tagjainak juttatásairól szóló önkormányzati rendeletet, amelyben rögzítették az önkormányzati képviselők jogai, kötelezettségei mellett azokat a szankciókat is, amelyekkel a kötelezettségüket nem teljesítő képviselők számolhatnak.

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke a napirendek megtárgyalását követően tájékoztatta a közgyűlés tagjait, hogy a területfejlesztés, területrendezés és vidékfejlesztés aktuális feladatai miatt várhatóan március első felében rendkívüli megyegyűlés összehívására kerül sor.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet igénylő következő programja 2016. február 17-én lesz, amikorra a megyei önkormányzat polgármesteri fórumot hirdetett, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megjelent felhívásaival kapcsolatos kérdéseket a legrövidebb időn belül, szakértők közreműködésével lehessen megválaszolni. A fórum jó alkalmat teremt arra is, hogy nyilvánvalóvá váljanak a megyei önkormányzat és a települési önkormányzatok együttműködésének feltételei a települési önkormányzatok közfeladatot érintő projektjeinek előkészítése és a projektmenedzsmenti feladatok ellátása kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!